Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.12.13 / dotaz č. 45153
Dobrý den,

měla bych dotaz. Při natírání topení se nám rozbil odpařovací indikátor topení. Než nám bude namontovaný nový, chtěla jsem se zeptat, jak nám bude počítána spotřeba tepla? Bere se to, že je indikátor v poruše nebo za úmyslné poničení?

Nevím, zda se vyplatí po tu dobu topit minimálně nebo je to zcela jedno a zaplatím, ať topím nebo ne. Jen bych nerada měla nějaké velké nedoplatky.

Bydlíme v panelovém domě (SVJ).

Děkuji

Dobrý den,
rozbití indikátoru byste měla co nejdříve řešit se správcem domu (SVJ), případně s firmou, která vám provádí vyúčtování tepla. V každém případě zaplatíte tzv. základní složku tepla, která je obvykle 40% celkových nákladů na teplo (za celý dům), rozpočítanou na m2 všech vytápěných prostor. Dále budete platit za tzv. spotřební složku, která se rozpočítává podle indikátorů. Podle vyhlášky č. 372/2001 Sb se v případě poruchy indikátoru postupuje tak, že se vám naúčtuje spotřeba tepla za srovnatelné období předchozích let. Viz § 6 vyhlášky. Dejte si pozor, aby na vás rozúčtovatel tepla nechtěl uplatnit §4, podle kterého by se vám účtoval 1,6 násobek spotřební složky průměrné pro celý dům.
Pro vás to znamená, že můžete topit normálně, tak jak jste zvyklá. Ať budete topit málo, nebo hodně, naúčtuje se vám spotřeba stejná nebo podobná jako v minulých letech.
Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk