Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.12.13 / dotaz č. 45163
Dobrý den,

rád bych se zeptal kolik protopím v závislosti na kvalitě zateplení domu, když budeme uvažovat dům kde součinitel prostupu tepla nabývá následujících ukazatelů v závislosti na systému výstavby U= 0,12 0,27 0,11 0,23 0,135
Dům má plochu 51,12 m2 a leží v Brně. Kolik protopím? Systém vytápění pro tuto úvahu nehraje roli, takže zvolte prosím libovolně, nebo naznačte variantní řešení.
Vážený pane,
na vaši otázku bohužel nedokážu odpovědět -k dispozici je jen málo informací.
Teplo z domu neutíká zdaleka jen stěnami, ale také střechou, podlahou a okny. Třeba plocha stropu ve vašem případě bude odhadem asi poloviční oproti ploše obvodových stěn. Pokud nemáte na stropě pořádnou izolaci, přinese zateplení stěn v rámci celkové spotřeby jen malé zlepšení. Podobně okna mohou být ve velmi různé kvalitě a záleží hodně i na jejich velikosti.

Další významnou položkou je větrání, je otázka zda budte větrat hodně nebo málo. Omezovat větrání není zdravé a málo čerstvého vzduchu kromě únavy a bolestí hlavy může způsobit i další potíže, jako je plesnivění stěn. Z toho důvodu bych vám doporučil zvážit větrací systém s rekuperací tepla, pro malý dům lze použít i decentrální jednotky osazené do obvodových stěn, např tyto:
http://www.regulus.cz/cz/lokalni-rekuperacni-jednotky

Zhruba spočíst ztráty domu a porovnat varianty můžete například v software HESTIA zde:
http://hestia.energetika.cz/

Počítejte s tím že v malém domě protopíte relativně víc, než ve velkém - vztaženo na m2 podlahové plochy. Spotřebu byste měl mít vyčíslenou i v Průkazu energetické náročnosti budovy, který u novostavby budete potřebovat pro stavební povolení. Požádajte zpracovatele Průkazu, ať vám spočte spotřebu variantně. Kolik za vytápění zaplatíte závisí na ceně energie, takže důležitý je i zdroj tepla.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk