Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.12.13 / dotaz č. 45183
Mám dotaz k novému rozpočítání topení a teplé vody. Četl jsem, že se to změní a ti co platili málo, budou platit víc. Jakým způsobem se výpočet změní? O kolik budu platit víc v bytě 2+KK v paneláku, kde moc netopím.
Děkuji
Vážený pane,
roz účtování nákladů na teplo řeší vyhláška č.372/2001 Sb. O její novelizaci se mluví již delší dobu, nicméně novela stále ve sbírce zákonů nevyšla. Níže uvedené informace tedy jsou jen orientační.
Hlavní změna má spočívat v tom, že se sníží tzv. spotřební složka nákladů. To je ta část nákladů se nyní účtuje podle podlahové plochy. To uleví majitelům velkých bytů. Naopak se zvýší spotřební složka, tedy ta která se rozúčtovává podle vodoměrů (u teplé vody) nebo poměrových měřičů na radiátorech (u vytápění). To co zaplatíte by tedy mělo více odpovídat vaší spotřebě. Pokud vám váš dodavatel tepla, resp. majitel domu (družstvo, SVJ) účtovalo doposud spotřebu správně, měl byste platit pořád zhruba stejně. Pokud všichni ve vašem domě topí zhruba stejně, neměl byste pocítit velkou změnu. Jestliže ve vašem domě jsou byty s velmi vysokou spotřebou, budou tyto byty platit více a na ostatní nájemníky tedy připadne menší spotřeba tepla. Naopak pokud ve vašem domě jsou byty kde se netopí, mají jejich sousedé smůlu: oni musí topit o to více a taky o to více zaplatí.
Další informace např. zde:
http://www.portalsvj.cz/diskuse/komentar-k-novele-vyhlasky-c-372-2001-sb
http://vytapeni.tzb-info.cz/normy-a-pravni-predpisy-vytapeni/10344-pravidla-pro-rozuctovani-nakladu-na-teplo-pro-vytapeni-novela-vyhlasky-c-372-2001-sb¨

Příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk