Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.14 / dotaz č. 45194
Dobrý den,
dá se nějak snadno spočítat tepelná ztráta domu, pokud je tento navržen jako pasivní? Zatímco mě vychází při podlahové ploše cca 85m2 a světlé výšce stropu 2600mm hodnota lehce pod 1kW, projektantovi vyšla hodnota 3,2kW a 8200kW na otop za rok. Nutno dodat, že tento projektant se nikdy nesetkal ani s nízkoenergetickým domem a tepelnou ztrátu pouze odhadl. Kontruční řešení domu dostal již hotové a placen je prakticky pouze za vyřízení stavebního povolení, jehož součástí má být i energetický štítek u nějž došlo k tomuto rozporu.
Děkuji a zdravím.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Pokud je dům navržen jako pasivní, součástí projektové dokumentace musí být podrobné energetické vyhodnocení. To se dříve obvykle provádělo podle německé metodiky PHPP (Passivhaus Projektierungspaket). Nyní se již používají postupy podle české legislativy a norem, které jsou harmonizovány s evropskou směrnicí. Především se vychází z řady základních tepelně technických norem ČSN 73 0540-1 až 4, ČSN EN ISO 13 790 (Výpočet potřeby energie na vytápění), ČSN EN ISO 6946-2008, ČSN EN ISO 13 789 a dalších. Technická normalizační informace TNI 73 0329 (Zjednodušené výpočtové hodnocení a klasifikace obytných budov s velmi nízkou potřebou tepla na vytápění – Rodinné domy) pak obsahuje jednodušší postup hodnocení pro nízkoenergetické domy. Tepelná ztráta se pak vypočítá na základě uvedených výpočetních postupů.
Zjednodušeně lze postupovat obálkovou metodou dle ČSN 06 0210, která je ale již zrušena. Orientační výpočet lze provést pomocí kalkulačky na internetu. Zjednodušená kalkulačka je na stránkách www.tzb-info.cz, tabulky a výpočty. Je tam i odkaz na on line kalkulačku Zelená úsporám, kterou lze také využít.
Energetický štítek (správně Průkaz energetické náročnosti budovy - PENB) se vypočítává podle metodiky upřesněné ve Vyhlášce 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov a nejedná se o totožné hodnocení jako u pasivního domu. Tepelná ztráta se z průkazu jednoduše nevyčte, udává se tam potřeba všech energií a v tom i tepla na vytápění. PENB je povinnou součástí projektové dokumentace nové stavby a jeho zpracování musí provést energetický specialista.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice