Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.14 / dotaz č. 45260
Vážení,
Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo program EFEKT 2014 a v něm je podporovaná oblast Rekonstrukce otopné soustavy a zdroje tepla v budově. Jako město jsme zřizovalem školy a máme zde i mateřskou školku, kde jsou staré plynové kotle z 80.let. Má smysl si podat žádost v rámci tohoto programu na výměnu starých plynových kotlů za nové úspornější ?
Předem děkuji za odpověď.

Hezký den,
děkuji za Váš dotaz. Předpokládám, že jste již řešili zateplení budovy a výměna zdroje tepla je následný krok při současném správném nadimenzování (snížení) výkonu kotelny. Dotační program EFEKT 2014 oblast podpory B2 - Rekonstrukce otopné soustavy a zdroje tepla v budově lze pro Váš účel využít. Výběrovým kritériem je zejména hodnota uspořené energie a emisí CO2, přiměřená doba návratnosti vložených finančních prostředků, event. předpokládaný veřejný prospěch. Dalšími hodnocenými kritérii je celkový stav budovy (výhodou budova po zateplení), které se rekonstrukce otopné soustavy týká a hodnocení vhodnosti využití metody EPC (preference budov, které nemohou metodu EPC plně nebo částečně využít). Maximální výše podpory činí 40% uznatelných nákladů max. 1 mil. Kč. Jednou z povinných příloh je energetický audit zpracovaný v souladu s vyhláškou č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, ve znění pozdějších předpisů. Energetický audit nesmí být starší než 1 rok, musí obsahovat zhodnocení, zda je možné pro rekonstrukci využít služby se zaručenou úsporou a musí být v souladu se žádostí.
Podrobné znění podmínek najdete zde: https://www.mpoefekt.cz/upload/62d0d69c2bcb052223969e1a31d35403/text_program_efekt_2014.pdf
Pokud budete potřebovat další informace, rád se s Vámi setkám osobně.
S pozdravem
Ing. Dušan Martoch
Odpovídá:  Ing. Dušan Martoch* - EKIS Letovice MAS
Téma:  Vytápění
tisk