Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.14 / dotaz č. 45343
Za jaký ekologický kotel podle nového zákona mohu vyměnit stávající kotel H41, který stojí u mě doma v kuchyni velikost cca 40x60x85 š/h/v. Pokud mi někdo zákonem předepisuje výměnu, měl by mi také dodat adekvátní náhradu v podobě ekologického kotle. Větší se mi domů nevejde. a tento stávající, který je stále v modifikované podobě na trhu, asi již nebude novým normám vyhovovat.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Kotel na tuhá paliva H41 je kotel nižší emisní třídy, které již v současné době nevyhovují. Je to dáno zákonem č. 201/2012 Sb. a navazujícími vyhláškami. Pro starší kotle je zde uvedena povinnost revize do roku 2016, která bude bezpochyby konstatovat, že kotel nové legislativě již nevyhovuje. Podle zákona a uvedené revize bude možno na základě vydaného povolení kotel provozovat maximálně do roku 2022.
Pro informaci přikládám několik výtažků ze zákona. Prosím nevnímejte informace o pokutách nějak zle, pouze předávám skutečnosti, které ze zákona, který nemohu nijak ovlivnit, vyplývají.
Zákon č. 201/2012 Sb.– o ochraně ovzduší nově zavádí povinnosti pro provozovatele spalovacích zařízení. Již provozované, zdroje, o příkonu od 10 kW do 300 kW a veškeré nově instalované zdroje o příkonu do 300 kW musí dle § 17 odst. h) podstoupit jednou za dva kalendářní roky kontrolu technického stavu a provozu spalovacího zařízení prostřednictvím osoby, proškolené výrobcem zařízení a oprávněné k jeho instalaci (odborně způsobilá osoba). První kontrolu musí provozovatel zajistit nejpozději do 31. 12. 2016 (dle § 41, odst. 16). Doklad o provedení výše zmíněné kontroly má provozovatel povinnost předložit na základě žádosti obecního úřadu obce s rozšířenou působností.
Pokud provozovatel nepředloží na vyžádání obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností doklad o provedení kontroly (od 1. 1. 2017), je uváděna možná pokuta až 20 000 Kč dle § 23, odst. 2 b). Zatím není zcela jasná náplň kontroly. Tu bude provádět odborně způsobilá osoba, která ale nemá oprávnění bez souhlasu vlastníka do objektu vstoupit. Je tedy otázka, jak to v praxi bude.
Od září 2022 (dle § 41, odst. 16) bude možné provozovat pouze taková zařízení (nejen kotle, ale i kamna a vložky s teplovodním výměníkem o celkovém příkonu od 10 do 300 kW), která splňují požadavek dle přílohy č. 11 (hodnoty jsou shodné s tab. č. 4), zjednodušeně řečeno, která splňují emisní třídu 3. Staré, dnes používané kotle by neměly být po tomto termínu používány. Pak lze uložit pokutu 50 000 Kč dle § 23, odst. 2 b). Pokuta 50 000 Kč lze uložit (dle § 23, odst. 2 b) také v případech, že provozovatel nedodrží přípustnou tmavost kouře (od září 2012), nebo provozovatel spaluje hnědé uhlí energetické, lignit, uhelné kaly nebo proplástky (od září 2012), S ohledem na nedotknutelnost obydlí, bude v praxi vymahatelnost některých požadavků velmi problematická. Na instalované sálavé zdroje (např. krbová kamna, vložky) s vodním výměníkem, které mají celkový příkon zařízení do 10 kW, se tyto změny nevztahují. I nadále pro ně platí „pouze“ pravidelné kontroly spalinových cest, tedy komínu.
Otázkou tedy je, jak dlouho Vám stávající kotel opravdu ještě vydrží. Tento typ, resp. kotle emisní třídy nižší než 3 již nesmí od tohoto roku nikdo prodávat ani nově instalovat. Pokud se jedná o výměnu stávajícího kotle, doporučuji toto řešit konkrétně s projektantem ústředního vytápění, který by měl navrhnout jiné řešení kotelny. V případě žádosti o dotaci Nová zelená úsporám je potřeba dodržet požadavek, aby výrobek byl zařazen v Seznamu výrobků a technologií (SVT) a kotelna a předložené doklady splňovaly podmínky pro udělení dotace. Vzhledem ke složitosti žádosti o dotaci je nutno toto svěřit odborníkovi, energetickému auditorovi, který musí vypracovat odborný posudek a povinné přílohy žádosti.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk