Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.14 / dotaz č. 45353
Dobrý den, potřebovali bychom poradit s tím, čím vytápět byt v Karlových Varech (cihla, 96 m2). Byt v současné době rekonstruujeme. Máme omezený rozpočet a váháme mezi plynem (nízkoteplotní kotel)a akumulačními kamny. Rádi bychom využili vašich služeb.
Dobrý den.
Pro komplexnější posouzení Vašeho dotazu by bylo třeba ještě pár informací navíc, pokusím se je predikovat a popsat všechny.
1. Důležité je, zda byt (objekt s bytem) je nebo není zateplený. V případě, že není, bude se jeho tepelná ztráta pohybovat max na 9,0 kW, v případě že zateplený je, i kdyby ne vyloženě v poslední době, bude jeho tepelná ztráta do 5,5 kW. To jsou maximální hodnoty (samozřejmě hraje roli i umístění bytu přímo v objektu, ale pro doporučení nám stačí uvedený předpoklad)
2. Další vhodnou informací je, jakým způsobem máte nebo chcete mít řešenu teplou užitkovou vodu - zda zásobníkovým ohřevem nebo průtokovým, nebo Vám to je jedno, a nebo už dnes i přes rekonstrukci nějaký ohřev instalovaný máte.
3. Totéž by platilo i o sporáku (vaření)
Samozřejmě předpokládám, že oba druhy energie máte k dispozici v bytě nebo před bytem

A teď k vlastním doporučením (ostatní elektrické spotřebiče v domácnosti jsem bral standardní) :
V případě tepelně neizolovaného bytu bude roční spotřeba energie na vytápění a ohřev TUV cca 17 MWh/rok, v případě zatepleného cca 11 MWh/rok. V dalším budu rozdělovat posuzované varianty uvedením posuzovaného příkonu na vytápění v závorce za hodnotou)

A, Pokud využijete plyn - nízkoteplotní kotel - bude Vás roční provoz uvedeného zařízení (vytápění + TUV) stát cca 25.000,-, pro variantu 5,5 kW pak 16.500,- Kč. Pokud jste tím nízkoteplotním kotlem myslel kotel KONDENZAČNÍ, pak budou provozní náklady ještě příznivější : 22.000,- (9,0 kW) nebo 14.300,- (5,5 kW) Kč ročně. V obou případech je nutné k uvedeným částkám přičíst cca 4.500,- na související spotřebu elektřiny a paušální platby. Údržbu nevyčísluji, ale bude zřejmě větší než bude na akumulační kamna.

B, Pro variantu elektrických akumulačních kamen platí zhruba následující hodnoty roční spotřeby (aby to nemátlo, i v tomto případě posuzování akumulaček jsou provozní výdaje spočteny i pro ohřev TUV implicitně v elektrickém zásobníkovém ohřívači) : 33.000,- (9,0 kW) a 21.300,- (5,5 kW) + opět pro obě varianty cca 5.500,- na paušální platby.
(Jen pro Vaši informaci si dovolím připojit ještě hodnoty pro případ elektrických přímotopů - sálavých panelů : 39.000,- (9,0 kW) nebo 25.000,- (5,5 kW) + paušály cca 5.000)

C, Pořizovací náklady na teplovodní systém vytápění s plynovým kotlem s přípravou TUV Vás vyjdou na cca 70.000,- (cca 35.000,- jen kotel) bez spalinové cesty (vložkování komína), systém elektrického akumulačního vytápění při instalaci (předpokládám) cca 3-4 ks akumulaček s výkony 2-3 kW (dle počtu místností) Vás vyjde na zhruba 48.000,- Kč vč. elektrického ohřívače TUV. V případě pořizovacích nákladů nepočítejte u kotle s nějakým výraznějším rozdílem "způsobeným" tepelnou ztrátou bytu (9,0 a 5,5 kW), na vlastním systému (tělesa, rozvody) ta úspora možná je, totéž lze očekávat u akumulaček. Pořizovací náklady jsem vyčísloval pro "průměry", jistě není vyloučené sehnat akumulačky místo za 10.000,- jen za 6.000, nebo 15.000, stejně jako plynový kotel lze sehnat v rozsahu od 25.000,- až po 60.000,- Kč.

Z uvedeného si můžete jednoduchým výpočtem z rozdílů pořizovacích a provozních nákladů učinit i zhruba obrázek o době návratnosti jednoho nebo druhého způsobu vytápění vč. porovnání mezi sebou.

Závěrem jen pár obecných podoteků
*Teplovodní vytápění (s plynovým kotlem) "dostanete všude" a je to flexibilnější systém - akumulační kamna se osazují jen v nějakých hlavních místnostech, i tak by měla být pokud možno pod každým oknem (což by mohlo zvýšit počet kumulaček proti mému výpočtu a tím pořizovací cenu), i když nutná podmínka to není, a některé vytápěné vedlejší místnosti jsou vytápěny nepřímo "přes otevřené dveře" (chodba, WC, šatna, ....), přičmež kvalitu toho vytápění lze stanovit jako funkci vzdálenosti od akumulaček.
*Plynový kotel je ovšem zařízení složitější, s nutností připojení na plyn (pokud ovšem budete plynem i vařit, tato námitka předem padá), s nutností vytvoření spalinové cesty (musí být k dispozici komínový průduch nebo možnost odkouření - předesílám, že dnešní předpisy prakticky neumožňují u uzavřených spotřebičů (kondenzační kotel nebo tzv. "turbo" kotle) vyústění spalin na fasádu s okny a v městské zástavbě, jen za specifických podmínek, které je ale nutné přesně posoudit v rámci porjektu uvedeného zařízení), a náročnější na prostor instalace. Na druhou stranu jeho součástí může být průtokový nebo zásobníkový ohřev vody s podstatně komfortnějším ohřevem (rychlejší ohřev i dohřev než u el. zásobníku).
*Akumulační kamna fungují na principu akumualce - tj. v nočních hodinách se nabíjí, aby přes den teplo vydávaly. Z toho vyplývá i taková "drobnost", že vydávané teplo ne vždy musí korelovat s aktuální potřebou tepla, tedy že objekt v závěru vybíjecího cyklu už nemusí dostávat potřebné množství energie z té akumulace, pokud bylo naakumulované teplo vyčerpáno přes den nějakým zvýšeným odběrem (větrání, přetápění ap.). A i když jsou dnes akumulační kamna i hybridní, schopna topit i přímo, nejen z akumulace, zase se to promítne na ceně energie ale i pořizovací.
*Plynový kotel lze kdykoli v budoucnu nahradit třeba i elektrickým kotlem nebo jakýmkoli jiným teplovodním zdrojem (kotel na tuhá paliva, teplovodní krbová vložka - neím, zda něco z uvedeného by ve vašem případě mohlo připadat v úvahu).
*Už jen mimo vlastní věcné posuzování : akumulační kamna se dnes instalují už jen málokde, v bytech v podstatě vůbec.

Doporučení :
Zřejmě Vám lze doporučit spíš instalaci plynového teplovodního topení (pokud to dovoluje vaše finanční kalkulace a samozřejmě i technické a legislativní možnosti - v lázeňských oblastech (pokud jste) bývá s plynem někdy problém kvůli ochraně ovzduší). Pořizovací náklad je sice vyšší, ale je patrné, že při rozdílu v provozních nákladech 8.000,- nebo 5.000,- Kč ročně se vám ten rozdíl zapaltí za cca 6 let nejpozději a pak už šetříte. Životnost uvedených zařízení je 10-12 let minimálně, následně většinou stačí jen nějaká oprava.

Důležité upozornění :
Je třeba ale pamatovat, že vycházím z výše predikovaných tepelných ztrát bytu. Samozřejmě pokud máte byt zateplený na dnešní požadavky ČSN, a navíc je třeba umístěný tak, že je to byt vnitřní, "obklopený" ze tří stran, shora i zdola jinými byty nebo vytápěnými prostory, jeho tepelná ztráta může spadnout až na 3,0-3,5 kW, což samozřejmě výrazně (až o 40 %) snižuje roční spotřebu a tím hlavně absolutní rozdíl v roční spotřebě mezi plynovým topením a akumulačním a tudíž to zhoršuje "návratnost" plynového topení. Tohle Vám ale bez výpočtu tepelných ztrát těžko někdo stanoví přesně, ale "vodítko" pro Vaše rozhodování jsem Vám snad poskytl dostatečné.

Přeji hezký den a úspěšnou rekonstrukci, J. Hobl, Ing. Nezdara
Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara
Téma:  Vytápění
tisk