Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.1.14 / dotaz č. 45381
Dobrý den.
Má v plánu provést stavební úpravy dvoj garáže na rodinný dům (garáže budou odstraněny kromě střední zdi). Mám zpracovanou projektovou dokumentaci pro povolení stavby a energetický průkaz náročnosti budovy. Naneštěstí energetický průkaz vyšel v kategorii D - méně úsporná. Je v dnešním povolovacím procesu stavebního úřadu možnost povolit rodinný dům v této kategorii? Nebo musím nechat projekt předělat aby vyšel do jedné z kategorií A, B, C?
Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
Plánované stavební úpravy jak říkáte lze rozdělit podle vašeho popisu do 2 činností. První činnost je odstranění stávající stavby dvojgaráže a druhou činností je vybudování nové stavby rodinného domu. Z definice §7 odst.1 zákona č.406/2000 Sb. pro vás vyplývá " ... v případě výstavby nové budovy je stavebník povinen splnit požadavky na energetickou náročnost podle prováděcího předpisu a při podání žádosti o stavební povolení toto doložit". Zcela správně jste si proto musel nechat zpracovat i průkaz energetické náročnosti budovy (zkratka PENB). Projektant, který je autorizovanou osobou musel při projektování vycházet z norem a jiných zákonných a podzákonných předpisů. V nich by totiž našel, že podle ČSN 740540-2 existují požadované hodnoty součinitele prostupu tepla pro budovy a pokud by postupoval i v dalších krocích správně, pak je vždy doporučovaná hodnota i minimální možnou hodnotou, která musí být na stavební konstrukce uplatněna. Současně z toho plyne, že po správném provedení projektu by měla být budova minimálně v úrovni "C".
Co z toho nyní pro vás plyne? Stavební úřad vám v případě, že bude PENB vyhodnocen v oblasti D až G nevydá stavební povolení, protože nebude naplněna podmínka splnění obecných technických předpokladů pro nové stavby. S vypracovaným PENB byste měl dojít za projektantem, říci že udělal chybu a požadovat úpravu stavební dokumentace, v oblasti kvality konstrukcí a tepelné ochrany tak, aby splnil podmínku normy, nebo i něco navíc. Správný projektant by měl postupovat tak, pokud nebyl omezen výší finančního rozpočtu na dům, že měl zvolit tzv. doporučované hodnoty konstrukcí, které jsou o cca 20% lepší než minimální hodnoty a tím by i navržená stavba byla energeticky úspornější (zaplatíte méně peněz ročně za topení).
Ještě je však možnost i ta, že projektant postupoval správně a váš dům je správně navržený, a chybu udělal autor PENB (pokud to není sám projektant). V tom případě byste se měl obrátit na nejbližší místo EKIS, které vám doporučí kvalitního zpracovatele PENB a zpracování oponentního PENB.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk