Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.14 / dotaz č. 45413
Dobrý den,

jsme obec, která vlastní budovy, ve které jednak vykonává svou úřední činnost, které pronajímá (byty/nebyty) a budovy, ve kterých hospodaří její příspěvkové organizace (školky, školy, sociální služby, apod.)

Dle příslušného zákona je úkolem vlastníka zajistit zpracování průkazu u budovy užívané orgánem veřejné moci od 1. července 2013 s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 500 m2 a od 1. července 2015 s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 250 m2.

Existuje definicice orgánů veřejné moci? Pokud ano spadají do ní příspěvkové organice obce? sektal jsems e s názorem, že např. budovy ve kterých jsou školy, školky, domovy s pečovatelskou službou, apod. mají být vybaveny en. štítky. osobně pro tento postup nevidím důvod, neboť tyto budovy nejsou užívány OVM.

Prosím o odpověď, zda i tyto budovy musí mít štítek.
Vážení, k Vašemu dotazu týkajícímu se orgánů veřejné moci a příspěvkových organizací Vám sdělujeme následující :

1/ Zákon o hospodaření energií č.406/200 Sb. v platném znění a příslušná prováděcí vyhláška č.78/2013 Sb. k tomuto zákonu neuvádí definici orgánů veřejné moci a ani se nijak blíže nevěnuje pojmům „příspěvková organizace“.

2/ Dle zák. č.111/2009 Sb. v platném znění se dle §2 orgánem veřejné moci rozumí...státní orgán, územní samosprávný celek a fyzická nebo právnická osoba, byla-li ji svěřena působnost v oblasti veřejné správy,...

3/ Definici orgánu veřejné moci lze také dohledat jako definici Ústavního soudu...“Veřejnou moc stát vykonává především prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní a za určitých podmínek ji může uskutečňovat rovněž prostřednictvím dalších subjektů......definice potom pokračuje ještě dále.
Z odborných podkladů se lze dočíst že,...stanovení, kdo je a kdo není orgánem veřejné moci , bude v některých případech vyžadovat i upřesnění Ministerstva obchodu a průmyslu.

4/ Zákon o hospodaření energií č.406/2000 Sb. v platném znění včleňuje pod pojem „orgán veřejné moci“ také subjekty zřízené orgány veřejné moci (§7b zákona). Zřizují se tak např. příspěvkové organizace, kdy jejich zřizovateli jsou zpravidla organizační složky státu nebo územní samosprávné celky – mají zřizovací listïnu a jsou zřízené a nikoliv založené, což je důležité. Obvykle se jedná o školy, muzea, nemocnice, léčebny,divadla...

5/ Z uvedeného tedy vyplývá, že předmětné zřízené příspěvkové organizace spadají pod pojem orgán veřejné moci a s tím i zajištění zpracování průkazu pro tyto a to v terminech dle velikosti energeticky vztažné plochy.
Pokud vzniká příslušný subjekt založením, tak není pod pojem organizační složky státu zahrnut (obchodní spol. a družstva).

6/ Pokud je situace s Vašimi objekty ještě nějak jinak komplikovaná a vymykala by se výše uvedenému vysvětlení a znění, doporučujeme se obrátit z hlediska výkladu a upřesnění na garanta tohoto zákona, tj. Min. průmyslu a obchodu, který je k tomuto kompetentní.

S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc