Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.14 / dotaz č. 45431
Dobrý den.
Je nezbytné opatřit průkaz energetické náročnosti budovy autorizačním razítkem oprávněné osoby která tento průkaz zpracovala? Nebo postačí jméno autorizované osoby, datum zpracování a podpis?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Z hlediska zákona není požadavek na otisk razítka u PENB (a případně na jiných dokumentech zpracovávaných dle zákona o hospodaření energií). Víceméně je to stav velmo obdobný z prostředí hospodářského, kdy se kladl nesmyslný požadavek aby například na vystaveném daňovém dokladu bylo razítko. Razítko jako takové většinou, vyjma státních razítek, reprezentuje časovou úlohu při vypisování všech různých formálních skutečností, které z každého zákonného opatření vyplývají. V našem případě to může bý číslo energetického poradce (někdo si ho nemusí pamatovat), ale mohou tam být i další údaje týkající se adresy, kontaktů na energetického poradce, což je v mnoha případech velmi užitečné a nikomu se toto nechce psát pro každého samostatně. Takže kdo používá razítko, mnohdy dobře graficky ztvárněné, často se jedná o promyšlený marketingový tah.

V zákoně o hospodaření s energií č. 406/2000 Sb., kde jsou blíže definovaní energetičtí specialisté, se o razítkách rovněž nepíše. Citace z §10, odst. 6c
"Energetický specialista je povinen opatřit energetický audit, energetický posudek, průkaz nebo zprávu o kontrole provozovaného kotle a rozvodu tepelné energie nebo zprávu o kontrole klimatizačního systému vlastnoručním podpisem, svým jménem a číslem oprávnění uděleným ministerstvem a datem zpracování; evidenční číslo energetického specialisty nesmí být používáno na jiných než na výše uvedených dokumentech."

Tedy na váš dotaz stručně - ano stačí uvést jméno a příjmení energetického specialisty, uvést číslo získaného oprávnění, datum vyhotovení a podepsat se.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk