Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.14 / dotaz č. 45527
Prosím o informaci, co způsobuje klepání v otopné soustavě v bytovém domě. Klepání je velmi podobné zvuku v tomto videu: http://www.youtube.com/watch?v=bK13SUUOyr0
V topné sezoné to neklepá, jen hučí. Děkuji.
Hučí to díky vysokému průtoku vody přes TRV ventil. Řešením je hydraulické vyvážení „dynamické“ otopné soustavy, nejlépe včetně instalace čerpadla s regulací otáček dle tlakové diference. Čerpadla je možné měnit, jen pokud máte v objektu vlastní předávací stanici, pokud jste napojeni přímo na teplárnu, jak to u sídlišť bývá, je potřeba požádat o zaregulování na jejich straně.

„Rány“ či klepání v potrubí jsou dle mého názoru pravděpodobně způsobeny teplotní dilatací potrubí, proto svědčí i tvrzení o „strašně horké stoupačce“. Myslím si, že výkon otopné soustavy je u Vás předimenzován, opět v závislosti na tom, zda-li máte vlastní předávací stanici či ne, je nejjednodušší snížit teplotu vody do soustavy. Potrubí se bude méně ohřívat, klesne dilatace, může to omezit hluk.

Další věcí je správné kotvení rozvodů, kdy část rozvodů je kotvena kluzně (obvyklé rady naolejovat atd.), což se mnohdy nepodaří a pak k hluku dochází.
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk