Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.2.14 / dotaz č. 45561
Dobrý den,
jako architekt/projektant bych Vás chtěl požádat o radu ohledně postupu při získávání dotace zelená úsporám na novostavbu RD.

Z Dostupných informací jsem zjistil, že je pro udělení dotace rozhodující veličina "měrná roční spotřeba tepla na m2 za vytápění" (20 nebo 15 kwh/m2a - dle výše dotace). Tato hodnota bude spočtena a napsána v průkazu energetické náročnosti budovy. Dotaz se týká role energetického auditora. Ten dokumentaci "jen" kontroluje, nebo je potřeba spolupracovat s energetickým auditorem v průběhu projektování. Je nutné v průběhu projektování RD nechat zpracovat odborný energetický posudek či audit, aby mohla být dotace uznána? Tedy je rozhodující i způsob vytápění a efektivita nakládání s teplem?

Děkuji předem za objasnění.
Dobrý den,
pro udělení dotace z programu Nová Zelená úsporám je pro novostavbu RD potřeba splnit několik parametrů. Pouze jedním z nich je měrná potřeba tepla na vytápění (15 nebo 20 kWh/m2a). Tato hodnota nebude vepsána v průkazu energetické náročnosti, ale v energetickém posudku, který je nutné k žádosti zpracovat. Součástí posudku je pak i průkaz.

Kromě parametru měrné potřeby tepla na vytápění se z těch výpočtových hodnotí také měrná neobnovitelná primární energie, součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí, průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy a nejvyšší teplota vzduchu v pobytové místnosti.

Energetický auditor vypracovává právě energetický posudek, který je částí tzv. odborného posudku (= energetický posudek + projektová dokumentace). Energetický posudek (zejm. posuzování požadovaných parametrů) by měl být zpracováván v průběhu projektování, protože obsahuje řadu výstupů potřebných pro vypracování projektu, které z hodnocených parametrů vycházejí (např. tloušťky tepelných izolací, způsob vytápění a nuceného větrání, navržení prvků zabraňujících přehřívání kritické místnosti, apod.).
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk