Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.14 / dotaz č. 45650
Dobrý den,
rád bych se zeptal kolik protopím v závislosti na kvalitě zateplení domu, když budeme uvažovat dům kde součinitel prostupu tepla nabývá následujících ukazatelů v závislosti na systému výstavby U= 0,12 / 0,27 / 0,11 / 0,23 / 0,135

Dům má plochu 51,12 m2 a leží v Brně. Kolik protopím? Systém vytápění pro tuto úvahu nehraje roli, takže zvolte prosím libovolně, nebo naznačte variantní řešení.

Připadně mi prosím doporučte jak daný objekt vytápět.
Dobrý den,
Vaše otázka je bohužel položena příliš obecně. Z takto jednoduše zadaných údajů nelze určit spotřebu na vytápění, ta samozřejmě závisí na mnoha okolnostech.
Pokud uváděnými "ukazateli" myslíte součinitele prostupu tepla zateplené fasády, bylo by nutné mimo mnoho další detailů znát především zbývající části obálky domu tedy velikost, orientaci a kvalitu oken a dveří, skladbu střechy, podlahy na terénu případně nad nevytápěným suterénem případně další obalové konstrukce.
Zásadní vliv na energetické náročnost domu má samotný jeho tvar a členitost, návaznost na sousední objekty.

Nevím, co myslíte tím, že systém vytápění nehraje roli, patrně máte na mysli tzv. potřebu tepla na vytápění, která skutečně není závislá na typu zdroje. Pokud se bavíme o nákladech tedy spotřebě paliv, tak samozřejmě účinnost daná typem zdroje hraje významnou roli.

Bohužel skutečně nejsem schopen napsat ani odhady.

Pokud byste měl zájem se pobavit konkrétněji je možné se setkat na osobní konzultaci.

Ing. Jiří Cihlář
mail: cihlar@dea.cz










Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA
Téma:  Vytápění
tisk