Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.2.14 / dotaz č. 45739
Dobrý den,

na jaře začneme s výstavbou RD, který bude z 30cm cihel HELUZ zateplený 16cm grafitovým polystyrénem. Dle technické zprávy v projektové dokumentaci je výpočet tepelného výkonu 5,4kW. Tepelná ztráta je 5,4kW. Projektant navrhl vytápění kondenzačním plynovým kotlem VAILLANT VU 146/3-5 ecoTEC s nepřímotopným zásobníkem TUV VIH R 120.
Vzhledem tomu, že je plynofikace, tak bych chtěl topit plynem.
Ve třech ložnicích (plovoucí podlaha) radiátory pod oknem (každá 13m2). V obýváku/kuchyní bude podlahové topení (vinyl-35m2). koupelna a chodba podlahové topení (dlažba-22m2). Nevytápěné místnosti jsou technická místnost a komora na potraviny (4m2 a 3m2) Celková obytná plocha domu je 95m2.
Zasklení bude plastové okno s izolačním dvojsklem.
A teď k totazu. Chci se zeptat, zda je zvolený typ vytápění RD správný, popřipadě mi poraďte správné (nejefektivnější) řešení.

Velmi děkuji za odpověď
Systém vytápění provedený kombinací podlahového vytápění a topnými tělesy je v současné době nejvíce používaný. Z hlediska investice a komfortu užívání je optimální. Z hlediska provozních nákladů není rozdíl v použití podlahového nebo konvekčního (tělesy) vytápění.
Pro efektivní využití kondenzačního kotle je nutno toto zohlednit při návrhu teplotního spádu topné vody vytápění. Teplota zpátečky musí být maximálně 55°C. Při použití podlahového vytápění bude pravděpodobně teplota zpátečky o dost nižší (vyšší účinnost).
Odpovídá:  Ing. Karel Puhaný* - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Vytápění
tisk