Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.14 / dotaz č. 45784
Dobrý den,

potřebovali bychom poradit s vpočtem výkonu krbové vložky s teplovodním výměníkem do nvoostavby RD o rozměru místností 370 m3. V novostavbě jsou naprojektovány radiátory o výkonu 19200W. Stavba je provedena z cihel Porotherm 44 a počítáno se zateplením 10 cm polystyren.
Hezký den,

při návrhu zdroje tepla a zejména u teplovodní krbové vložky, je potřebné mít vypočtenou tepelenou ztrátu místnosti, v níž bude krbová vložka osazena, neboť zde bude hrát velkou roli sálavá složka tepla prostupující prosklenými dvířky do místnosti. Ve většině případů bude krbová vložka značně předimenzována, protože novostavby mají velmi malé ztráty tepla. Například běžný obytný prostor o velikosti 30 m2 a o objemu místnosti 84 m3, se dvěma okny, má vypočtenou tepelnou ztrátu při venkovní výpočtové teplotě -15 °C a vnitřní teplotě 20°C, v rozmezí od 1,5 kW do 2,5 kW (podle kvality provedení zateplení a dispozičního řešení). Již z toho je patrné, že běžná teplovodní krbová vložka na kusové dříví do tohoto prostoru vysálá mnohem více tepla, než budeme potřebovat. Při teplejším počasí v zimě (například -5°C) bude tepelná ztráta a z toho vyplývající požadavek na teplo ještě nižší. Z tohoto důvodu by byla vhodnější teplovodní krbová vložka na dřevěné pelety, protože lze u ní plynule regulovat výkon a navíc má velmi vysokou provozní účinnost. Některé typy tak například vysálají do vytápěného prostoru, kde jsou osazeny, při sníženém výkonu pouze 1,6 kW. Ve spojení s akumulační nádrží s výměníky tepla, se tak může jednat i o hlavní zdroj tepla pro vytápění domu i ohřev vody na mytí.

Proto Vám doporučuji obrátit se na projektanta vytápění, aby Vám podle patřičných a platných norem vypočítal tepelné ztráty pro jednotlivé vytápěné místnosti, což bude stejně potřebné pro návrh vytápění Vašeho RD.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk