Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.14 / dotaz č. 45836
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli podle nového zákona o ovzduší musíme mít měřeny emise, pokud máme v kotelně dva kotle, každý s výkonem 225 kW.
Děkuji.
Dobrý den,
je třeba zdůraznit, že kromě měření emisí podle zákona o ovzduší č. 201/2012 musíte provádět i kontrolu kotle podle zákona o hospodaření energií 406/2001 (viz níže).

Kontrolu emisí podle zákona o ovzduší musíte provádět 1x ročně prostřednictvím autorizované osoby. Termín tohoto měření musí být nahlášen ČIŽP min. 5 pracovních dní před provedením měření, v případě předvídatelné změny je nutno tuto změnu ohlásit inspekci 1 pracovní den předem. Neohlášené jednorázové měření emisí inspekci není považováno za naplnění povinnosti provozovatele zdroje. Základní povinnost provedení jednorázového měření emisí je po prvním uvedení stacionárního zdroje znečišťování ovzduší do provozu, po změně paliva, po zásahu do konstrukce kotle. Měření emisí musí být provedeno do 3 měsíců od vzniku těchto změn.

Kontrolu kotle podle zákona o hospodaření energií musí provádět osoboa oprávněná Ministerstvem průmyslu a obchodu, seznam zde: https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx
Povinná je první kontrola po 2 letech od uvedení do provozu (pro kotle na pevná a kapalná paliva), resp. po 4 letech (pro kotle na plyn) a další kontrola po 10 letech od předchozí kontroly, je-li provoz trvale monitorován. Pokud monitoring není, další kontrola je povinná opět po 2, resp. 4 letech. Podrobněji jsou termíny kontroly kotlů uvedeny v příloze č 5 vyhlášky č. 194/2013.
Výše uvedené platí pro kotle provozované bez licence pro podnikání v energetice.
Kotle provozované s touto licencí se musí kontrolovat každoročně, kontrolu ovšem neprovádí ministerstvem oprávněná osoba, ale kdokoli koho pověří držitel licence, třeba uklízečka.

Přeji bezproblémový provoz kotlů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk