Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.2.14 / dotaz č. 45934
Dobrý den,
prosím o radu. Potřebuji klientovi sehnat kotel na uhlí o výkonu kolem 600 kW, který by plnil podmínky SFŽP na dotaci, tj. musí to být proměřený nízkoemisní zdroj podle metodického pokynu MŽP (viz příloha).
Získal jsem studii z roku 2008, ve které jste zadali u TESO statistické vyhodnocení měření emisí z řady kotlů, včetně kotlů na tuhá paliva s výkonem 0.2-5 MW. Akorát v té studii jsou jen souhrnná statistická data. Nemáte, prosím, typy a výrobce těch kotlů, které by podmínky SFŽP splnily?
Děkuji.
Dobrý den,

pro zdroje o tep. příkonu nad 0,3 do 1 MW na pevná paliva je běžné, že výrobci regulaci jejich výkonu řeší přerušovaným chodem "jmenovitého". Požadované emisní limity v metodickém pokynu MŽP (MP) bude většina z nich při jmenovitém výkonu s určitostí schopna splnit. Protože ale snížený tepelný výkon "neznají", jeví se z pohledu poskytovatele podpory ekologicky nadstandardních řešení jako obhajitelné posuzovat je jako zdroje s ručním přikládáním a tedy umožnit jejich podporu za podmínky doplnění o akumulační nádobu o odpovídající velikosti (55 litrů / kW tepelného výkonu).

Její instalace je s ohledem na současné koncepční řešení otopných soustav (kvantitativní i kvalitativní regulace) i technicky rozumná a zajistí, že kotel nebude neustále "cyklovat", ale že bude v trvalém provozu při jmenovitém výkonu po dobu i několika hodin podle velikosti nádrže. To zajistí i to, že skutečné emise se budou blížit výrobcem deklarovaných a požadovaných MP.

Pro racionalizaci velikosti akumulační nádrže a s tím spojených investičních nákladů doporučujeme koncept kotelny s dvěma kotli á 300 kW a akumulační nádrží dimenzovanou jen na jeden z nich (tj. 300 kW x 55 litrů = 16,5 m3). Takovéto řešení doporučujeme uvést v odborném posudku a jsme případně schopni jej Vám pomoci u poskytovatele podpory obhájit.
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk