Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.14 / dotaz č. 46224
"Obracím se na vás jako na zpracovatele PENB pro naše SVJ, který je součástí projektové přípravy obnovy a modernizace bytového domu. Dostali jsme se do fáze vyjednávání financování akce a jednou z nožných variant je oslovení České spořitelny, která dává příslib dotace 10% z požadovaného úvěru na projekt zateplení s podmínkou 30% úspory na vytápění.

Protože jsme ve výboru SVJ laici a na vyhodnocení informací z PENB (obdrželi jsme spolu s projektem v prosinci 2013) se nemůžeme shodnout, prosím vás o konzultaci :
1) je možné z PENB, resp. protokolu k PENB, vyčíst, jaká bude úspora energie (pro podmínky dotace tedy procentuální úspora energie na vytápění) při realizování projektu?
2) rozumí se tzv. referenční budovou a číselnými hodnotami pro referenční budovu hodnoty potřeby energie pro budovu ve stávajícím stavu, tj. před rekonstrukcí?
3) pokud by nebylo možné z PENB hodnotu úspory vyčíst, bylo by možné vás oslovit se žádostí o odborné zjištění výše úspory energie na vytápění v případě realizace projektu?

Informativně uvádím, že bytový dům disponuje energetickým auditem z r. 2004, kde je potřeba tepla pro ÚT vyčíslena na 774 GJ/rok (tedy cca 215 MWh/rok). Audit je ovšem 10 let starý a nezohledňuje výměnu cca 75% výplní oken a dveří v obvodovém plášti budovy (jinak stavebně beze změn), je ale možné, že se od té doby změnila metodika výpočtu."
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Průkaz energetický náročnosti budovy, který se přikládá k projektové dokumentaci pro stavební povolení, je vypracován pro účely stanoviska Státní energetické inspekce, jakožto dotčeného orgánu státní správy. Pro tyto účely se dokládá průkaz, který odpovídá stavu objektu po regeneraci, tedy navazuje na úpravy navrhované v projektové dokumentaci. Uvedená referenční budova je „pomyslná budova“ stejného tvaru, stejných ploch jednotlivých konstrukcí, technologického vybavení atd. jako budova skutečná. Rozdíl je v tom, že jednotlivým částem referenční budovy jsou přisuzovány referenční vlastnosti, např. konstrukcím normové tepelně technické vlastnosti, referenční účinnosti technologických zařízení apod. Následně je skutečná budova se skutečnými vlastnostmi konstrukcí, účinnostmi zařízení apod. porovnávána s budovou referenční a následně i vyhodnocena, což je zobrazeno v grafické části průkazu (poslední dvě strany dokumentu).
Pro vyhodnocení úspor energií je nutné tedy vypracovat průkaz energetické náročnosti i na výchozí stav před rekonstrukcí a hodnoty porovnat s průkazem na stav po realizaci. Pro vyhodnocení se porovnávají hodnoty „dílčí dodané energie na vytápění“. Z výsledků pak lze stanovit výši úspory, která je směrodatná pro využití vámi zmiňované dotace. Dříve zpracované energetické audity jsou pro tyto účely nepoužitelné.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk