Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.14 / dotaz č. 46225
Dobrý den,
děkuji za odpověď, ale stále mi není jasná povinnost zpracování PENB pro budovy (kulturní památky nebo budovy v památkové rezervaci). Podle § 7a odst. 5 zákona 406/2000 Sb. se povinnosti podle odstavců 1 až 3 (tedy zpracování PENB) nevztahují na případy uvedené v § 7 odst. 5 písm. a), c), d) a e) (tedy budovy kulturní památky, budovy v památkové rezervaci). Z výše uvedeného mi vyplývá, že budovy - kulturní památky a budovy v památkové rezervaci nemají povinnost splňovat požadavky na energetickou náročnost budovy §7 ani zpracovávat PENB podle §7a?
Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem
Dobrý den,
požadavky na energetickou náročnost budovy nemusí být splněny u budov, které jsou kulturní památkou atd., tak jak je to uvedeno v §7 odst. 5 písmeno b). Tedy při větší změně stavby nebo jiné než větší změně dokončené budovy není snaha za každou cenu objekt např. zateplit (často to z „estetického hlediska není možné). Pro takové případy je právě daná úleva.
Jiná situace je ale v paragrafu §7a odst. 5. Zde je uvedeno, že povinnost podle odstavců 1 až 3 v paragrafu §7a se nevztahují na případy uvedené v §7 odst. 5 písm. a), c), d) a e):
písm. a) budovy s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50m2,
písm. c) budovy pro bohoslužby a pro náboženské účely,
písm. d) stavby pro rodinnou rekreaci
písm. e) průmyslové a výrobní provozy…… se spotřebou energie do 700 GJ.
Budovy, které jsou kulturními památkami nebo nejsou kulturními památkami, ale jsou umístěny v památkové zóně nebo rezervaci jsou obsahem písmeně b). Tedy vlastník objektu není zbaven povinnosti 1 až 3 dle §7a.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk