Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.3.14 / dotaz č. 46334
Jsme společenství vlastníků.Náš byt.dům je o 6 byt.jednotkách (sklep,přízemí, 1.a2.patro,půda). To vše je plocha cca 620 m2 podle znaleckého posudku, tzn. menší než 1000 m2. Dům je starý 88 let, v souč.době vlastníci žádný byt nepronajímají ani neprodávají (do budoucna nevíme). Musíme mít do 1.1.2019 průkaz energet.náročnosti budovy?
Vážená paní,
pro termín zpracování Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) je rozhodující tzv. energeticky vztažná podlahová plocha domu. Ta je větší, než je podlahová plocha vytápěných místností v domě, protože se započítávají i obvodové zdi a příčky. Zjednodušeně ji spočtete jako zastavěnou plochu domu krát počet vytápěných podlaží. Odečítají se samozřejmě nevytápěné plochy.
Pokud má váš dům energeticky vztažnou podlahovou plochu 620 m2, máte povinnost zpracovat PENB až k 1.1.2019. Pokud se ovšem v domě bude nějaký byt pronajímat, musí jeho vlastník předložit PENB zájemci o pronájem již od 1.1.2016. Pokud se v domě byt prodává, je musí vlastník bytu předložit zájemci o byt PENB již nyní. PENB se zpracovává pro celý dům, SVJ by ho mělo nechat zpracovat a předat vlastníkům bytů originály nebo ověřené kopie.

Váce k termínům a dalším podrobnostem k PENB např zde:
http://www.prukaznadum.cz/
http://www.prukazybudov.cz/

Přeji hezký den!
K. Srdečný