Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.3.14 / dotaz č. 46345
Dobrý den.
Jako domovní správa spravujeme domy s byty v majetku města. V bytech máme etážová topení s kotlem o výkonu větším jak 20 kW. Musíme i v tomto případě nechat provést kontrolu kotlů s výkonem nad 20 kW v bytě, v nebytových prostorách to necháváme zpracovat, ale s byty si nevíme rady.
Děkuji
Vážení, k Vašemu dotazu ohledně kontroly kotlů Vám sdělujeme následující :
Podle Zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření s energií v platném znění, § 6a, odst.1 je vlastník provozovaných kotlů se jmenovitým výkonem nad 20 kW a příslušných rozvodů tepelné energie povinen zajistit pravidelnou kontrolu těchto kotlů a rozvodů. Rozsah, četnost a způsob provádění kontroly stanoví prováděcí právní předpis – Vyhláška č.194/2013 Sb. o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie.
Povinnost zajistit uvedenou pravidelnou kontrolu se podle § 6a, odst.4 zmíněného zákona nevztahuje na kotle a vnitřní rozvody umístěné v rodinných domech, bytech a stavbách pro rodinnou rekreaci s výjimkou případů, kdy jsou provozovány výhradně pro podnikatelskou činnost.
Z Vašeho dotazu vyplývá, že vlastníkem kotlů a příslušných rozvodů v bytech je město. Pokud město byty pronajímá, lze z toho vyvodit, že kotle jsou provozovány pro podnikatelskou činnost města. Podle našeho názoru je potom město v takovém případě povinováno zajistit zmiňovanou kontrolu, dle okolností například Vaším prostřednictvím.
Odpovídá:  Ing. Milan Machatka* - EKIS Olomouc Ing. Svoboda
Téma:  Legislativa
tisk