Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.3.14 / dotaz č. 46399
Dobrý den,

Máme objekt tzv. "Lékařského domu". Jedná se o stávající budovu, která není užívána žádným orgánem veřejné moci a ve které se nachází privátní Lékárna, privátní zubní orginace, privátní ordinace dětského lékaře. Dále zde mají sídlo různé společnosti s.r.o. podnikající v oboru souvisejícím s lékařstvím. Nemovitost je vlastněna užívajícími lékaři. V katastru je vedena jako "stavba občanského vybavení".
Otázka: vztahuje se na danou nemovitost zákon č. 318/2012 Sb., paragr. 7a), odst. 1) c) - povinnost vypracovat PENB dle energet. vztažné plochy? Protože se v daném bodě hovoří o povinnosti pro bytové domy a administrativní budovy, nejsem si jist, zda daná nemovitost spadá do kategorie administrativní budovy. Spíše se jedná asi o komerční provoz. Pro administrativní budovu jsem vycházel z definice normy ČSN 73 5305 - Aministrativní budovou se rozumí stavební objekt, obsahující nejméně z 50% svého obestavěného prostoru provozy kancelářského charakteru, určené pro činnost správní, řídící, kontrolní, technickou, studijní apod....

Děkuji Vám za odpověď
Vážený pane kolego,
domnívám se že vaše úvaha je správná - objekt s komerčním provozem není administrativní budova. Z toho plyne, že povinnost zpracovat PENB zde vznikne teprve po 1. lednu 2016, pokud bude majitel nabízet nějaké prostory k pronájmu. Při prodloužení stávajících nájemních smluv PENB povinný není.
Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný