Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.3.14 / dotaz č. 46610
Dobrý den,

chtěla bych poradit v otázce výběru vhodného topení pro novostavbu - cihla porotherm 44 s termkoizolační omítkou - tepelná ztráta objektu vypočítána na 3,7kW a spotřeba tepla na cca 16mWh/rok. CHtěli bychom nejlépe vytápět dřevem(vlastní zdroje) případně doplněno o uhlí a nebo srovnat to s variantou plynu. Prosím o radu jaký výkon kotle zvolit,jak velkou akumulační nádrž - a prosím o popis procesu - jak často by bylo nutné vytápět a zda je tato volba složitá. Jedná se o patrový domek o rozměrech 8,8x8,3 vytápění bychom volili podlahové.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na vhodné vytápění novostavby sděluji:
Způsob vytápění včetně potřebného výkonu kotle by měl být obsažen v projektu. Předpokládám, že se v současné době se jedná o zpracovávání projektové dokumentace, nikoliv o již hotovou stavbu, protože dodatečná instalace podlahového topení do již hotové stavby je téměř vyloučena.
Podle uváděné velmi nízké tepelné ztráty 3,7 kW a požadavku na podlahové vytápění se jedná o stavbu velice vhodnou pro instalaci tepelného čerpadla vzduch-voda. Tepelná čerpadla pracují s teplotou topného media cca 45 – 55 °C, podlahové topení pak s téměř souhlasnou potřebnou teplotou cca 30 - 35 °C. Navrhují se pro vytápění do průměrné venkovní teploty okolo -5 °C, někdy i nižší.. Při venkovních teplotách nižších je pak nutný další tepelný zdroj. Běžně se používá elektrokotel, ve Vašem případě by byla patrně vhodná krbová kamna na dřevo, případně s výměníkem připojeným do otopné soustavy. Samo tepelné čerpadlo pracuje zcela automaticky, bez nároků na obsluhu.
Dále je nutno řešit způsob ohřívání vody pro užitkové účely, např. instalací akumulační nádrže s vestavěným zásobníkem. Akumulační nádrž by byla vytápěna tepelným čerpadlem, případně dotápěna krbovými kamny.
Jako další alternativa je možná instalace kotle na kusové dřevo s výkonem, který bude postačovat jak pro vytápění, tak pro přípravu užitkové vody. Výhodou této alternativy by byly, vzhledem k vlastním zdrojům palivového dřeva, nízké provozní náklady, nevýhodou pak časová náročnost na přípravu a skladování dřeva a na vlastní obsluhu kotle. A dále pak nutnost provozu kotle i v letním období pro přípravu vody.
Zemní plyn umožňuje výbornou regulaci vytápění a prakticky bezobslužný provoz. Nevýhodou jsou vyšší provozní náklady. Nebyla by nutná instalace akumulační nádrže; pro příprava užitkové vody by bylo možno např. instalovat el. boiler.
O vytápění uhlím bych vůbec neuvažoval vzhledem k nutnosti pravidelné obsluhy (přikládání, doprava a skladování paliva, nutnost čištění kotle apod.) a nečistému provozu a znečišťování životního prostředí.. Provozní náklady by byly, oproti jiným palivům (el. energie, zemní plyn) nižší, nikoliv ale oproti dřevu z vlastních zdrojů.
Všechny uvedené důvody je nutno projednat s projektantem stavby a zvolit způsob vytápění odpovídající Vaším požadavkům a potřebné výkony a velikosti jednotlivých technologických částí.
Vhodná zařízení je pak možné najít na internetu, kde v rámci programu Nová zelená úsporám (www.nzu2013.cz) je uveden seznam doporučených výrobků, splňujících požadavky na hospodárnost provozu a také seznam dodavatelů (montážních firem).

.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB


Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk