Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.14 / dotaz č. 46891
Dobrý den, chtěla bych se na Vás obrátit s dotazem. Potřebovala bych nějak zjistit kolik bych zaplatila za topení za elektřinu za období říjen-duben. Cena za KWh je 4,491Kč a spotřebičem bude olejový radiátor 1750W. Chtěla bych mít v místnosti 22stupňů a je to místnost, která je ve starším domě, který je zateplený. Rozměry této místnosti jsou 20m2 a 2,5m na výšku. Pokud byste mi nedovedli poradit, nevíte na koho bych se měla s takovýmto dotazem obrátit? Předem děkuji za odpověď.
Vážená paní,
na vaši otázku můžeme odpovědět jen odhadem. Nemáme k dispozici podrobnější údaje o vašem domu ani o tom, jak ho užíváte, jak větráte atd.
Pokud byste měla radiátor zapnutý naplno celý den, je maximální možná spotřeba 8736 kWh = cca 39 tis. Kč za elektřinu.
Tepelnou ztrátu vaší místnosti lze odhadnout na 1 až 1,5 kW (to odpovídá i velikosti radiátoru) a při běžném užívání vychází spotřeba od cca 4300 kWh do 6500 kWh. To znamená cca 19,5 až 25,5 tis. Kč za elektřinu.
Pro příští topnou sezónu si můžete pořídit elektroměr do zásuvky, kterým budete spotřebu radiátoru měřit, například takovýto:
http://www.moje-elektro.cz/elektromaterial/merici-technika/merice-spotreby/elektromer-do-zasuvky-meric-spotreby-elektricke-energie-dt22
Cena je do 500 Kč.
Pokud byste chtěla elektřinou vytápět trvale, zvažte přechod na jinou sazbu pro odběr elektřiny, kde je cena proudu výrazně nižší.
Přejeme příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk