Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.14 / dotaz č. 47649
Jak máme postupovat ve věcí kdy předchozí majitel bytu nechce předkládat PENB, byt je v OV, 54,10m, a byl prodán v 17.07.2013 o tom že měli jme dostat PENB jme se dozvěděli teď proto obrátili se na původního majitele po telefonu jiná spojeni není a adresu trvalého bydliště sdělit nechce, a řešit to nehodlá, jak máme postupovat?
Dobrý den,
v kupní smlouvě musejí být uvedeny náležitosti o prodávajícím. To je zřejmě jediný způsob jak dohledat adresu, případně poštovní adresu, prodávajícího. Pošlete doporučený dopis na adresu původního vlastníka bytu, kde jej vyzvete aby vám předložil PENB nebo přehledy spotřeb energie v bytě za poslední 3 roky. (Pokud prodávající prodává byt, vznese požadavek na SVJ aby mu poskytl PENB. Pokud tak SVJ neučiní, má možnost nahradit PENB spotřebami energií za poslední 3 roky.)
Ať už budete mít korespondenční adresu původního majitele nebo ne (tedy jen telefonní číslo) informujte ho, že svůj požadavek na doložení PENBu budete konzultovat se Státní energetickou inspekcí (SEI; http://www.cr-sei.cz/).