Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.4.14 / dotaz č. 47673
Děkuji za odpověd ohledně klimatizačních systémů. Pokud mám tedy jednotku, která nasává čerstvý vzduch potrubím na střeše objektu, přiváděný vzduch se v jednotce filtruje, ohřívá a takto upravený vzduch je vyfukován potrubím s výřivými výústkami do prostoru a příkon vodního ohřívače je 55 KW, pak se tedy jedná o klimatizační systém?
Vážený pane,
z hlediska definic zákona č. 406/2000 Sb. je klimatizační systém i zařízení, které vzduch pouze filtruje a ohřívá. Viz §2 odst. h) zákona:

h) klimatizačním systémem [se rozumí] zařízení pro úpravu teploty, vlhkosti, čistoty a proudění vzduchu ve vnitřním prostředí včetně zařízení pro distribuci tepla, chladu a vzduchu, která jsou součástí budovy,

Zákon však dále odvozuje povinnost kontroly zařízení jen podle chladicího výkonu, viz §6a odst. 2:
(2) U provozovaných klimatizačních systémů se jmenovitým chladicím výkonem vyšším než 12 kW je jeho vlastník nebo společenství vlastníků jednotek povinen zajistit pravidelnou kontrolu tohoto klimatizačního systému, jejímž výsledkem je písemná zpráva o kontrole klimatizačního systému,

Z toho vyplývá, že pokud ve vašem zařízení není chladicí výměník nebo jiné chlazení, pak nemáte povinnost podrobit toto zařízení kontrole.

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk