Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.4.14 / dotaz č. 47677
Dobrý den,

pronajímáme v Praze objekt sloužící jako hotel. Jde o areál skládající se ze 2 budov. 1 budova má 2 patra a obytné podkroví, druhá je přízemní s obytným podkrovím. Celý objekt je památkově chráněn.

V katastru nemovitostí je zapsáno jako objekt k bydlení, ale po rekonstrukci v roce 2004 byl objekt kolaudován jako "objekt hotelového typu" a od té doby trvale slouží výhradně jako hotel. Užitná plocha je cca 800 m2.

Můžete mi prosím sdělit, zda je podle vás v tuto chvíli nutný průkaz energetické náročnosti budovy, když nejde o bytový dům ani administrativní budovu, ale výhradně o hotelové zařízení

Děkuji
Dobrý den,

pokud objekt pronajímáte jako celek jinému subjektu, který ho nadále provozuje jako hotel, měl by být průkaz součástí pronájemní smlouvy, ale až od chvíle, kdy tuto smlouvu budete nově uzavírat. Na smlouvy uzavřené před 1.1.2013 se povinnost nevztahuje.

Rozhodující pro povinnost zajištění průkazu by měl být údaj v katastru nemovitostí. Vyjdeme-li tedy z toho, že se jedná o objekt k bydlení, vztahuje se povinnost na zajištění průkazu pro tyto objekty od 1.1.2017 při tzv.energeticky vztažné ploše (EVP) nad 1000m2 resp. od 1.1.2019 i pro menší budovy. EVP je daná součtem půdorysných ploch všech podlaží (včetně vytápěného podkroví) z VNĚJŠÍCH rozměrů, tj. při užitné ploše 800m2 to bude někde kolem toho 1000m2. Přesně lze určit jen s projektovou dokumentací.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk