Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.5.14 / dotaz č. 48029
Dobrý den. Zpracováváme projekt novostavby průmyslové budovy pro stavební povolení, která bude mít spotřebu nad 700 GJ za rok. Přitom bude v areálu s menší spotřebou než 35000 GJ za rok, což je limit pro zpracování energetického auditu. Bude pro tento případ potřeba vypracovat PENB a plnit požadavky dle §6, odst.1 vyhlášky 78/2013 Sb.?
Dobrý den,
v případě, že celková spotřeba energie za rok v celém energetickém hospodářství (technologie + budovy) patřící jedné právnické osobě (jedno IČO)nepřesáhne 35.000GJ, pak EA není zapotřebí zpracovávat. Pokud by nastal případ, kdy právě novostavbou tento požadavek vznikne (bude přesažena hodnota 35.000 GJ/rok), pak bude zapotřebí zpracovat EA na všechny budovy ve vlastnictví, které mají roční spotřebu energií vyšší než 700 GJ, pokud už zpracovány nebyly.
Spotřeba energie v objektu se vypočte z fakturačních údajů s využitím výhřevnosti paliva dle obchodního styku. EA není zapotřebí zpracovávat u budov, které mají spotřebu energií do 700GJ/rok nebo jejich měrná spotřeba tepla při vytápění odpovídá požadavkům stanoveným prováděcím právním předpisem.
Ve Vašem případě bude nutné vypracovat PENB dle metodiky vyhlášky č. 78/2013 Sb. Návrh konstrukcí by měl provést projektant, případně energetický specialista ve spolupráci s projektantem. Obdobně to platí pro technologické vybavení objektu (vytápění, příprava teplé vody, osvětlení, větrání, chlazení apod.)

Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk