Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.5.14 / dotaz č. 48064
Dobrý den,

na internetových stránkách jsem našla diskuzi o panelových domech - konkrétně mě zajímá vytápění. Přečetla jsem si tam pár článků k vytápění a rozhodla se, že se na Vás obrátím. Koupili jsme s přítelem byt v panelovém domě, který má 8.pater. Náš byt je v 5.patře. Máme problém s tím, že topení hlasitě syčí. Už jsme bydleli ve 3 panelových domech a tam bylo topení naprosto tiché, i přes to, že jsme topili na pětku - na maximum. Tady mám topení vypnuté úplně (raději ani netopím, abych to nemusela poslouchat)- takže ten kohout mám na nulu a syčí to stejně, sice málo, ale syčí. Jakmile z nuly otočím na trojku, čtyřku, pětku, syčí opravdu hodně. Nedá se ani usnout. Dost nás to obtěžuje. Naprostý klid je v bytě jen tehdy, když ve 23:00 hodin se vypne topení v celém domě. Jsem z toho docela zoufalá, mám strach, že to ani nevyřešíme. Prosím o Váš názor a o radu.
Vážená paní,
není běžné aby topení vydávalo nějaké zvuky. Syčení může být způsobeno příliš rychlým průtokem vody ve ventilu. Zkuste ventil "prošťouchnout" tak, že odmontujete termostatickou hlavici a poměrně velkou silou zatlačíte na kuželku vyčnívající z ventilu.
Rozhodně požádejte majitele domu o výměnu ventilu na vašem radiátoru za nový. Pokud podobné problémy mají i v dalších bytech, může být problém v tom, že dimenze ventilu je menší, než by měla být, v tom případě nechte osadit větší ventily (např. 3/4" místo běžných 1/2"). Proti syčení v době, kdy je ventil uzavřen, by mělo pomoci vyměnit oběhové čerpadlo za čerpadlo s elektronicky řízenými otáčkami.
Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk