Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.14 / dotaz č. 48246
Dobrý den,

máme koupelnu ve starém vinohradském bytě, která je velmi studená a potřebovali bychom najít způsob, jak ji vytopit na mytí dítěte (každý den asi na 15 minut). Hledáme nějaký efektivní a přitom ekologicky šetrný způsob, jak to udělat (nějaké infračervených zářičů, ventilátorů, apod.).
Dobrý den,

Pokud stávající otopná soustava nedostačuje výkonem, nebo místnost není zcela vytápěna, je skutečně nejlepší instalovat teplovzdušný ventilátor, nebo zářič. Obojí je na el. energii. Já řešil na Žižkově stejnou situaci, protože byla koupelna malá, zvolil jsem teplovzdušný ventilátor, který její objem zvládne poměrně rychle vytopit. Ventilátor měl vyšší stupeň krytí IP a výrobce ho deklaroval jako koupelnový. Zářič by měl být někde na stěně a mířit do místa koupání a jeho umístění by mělo vyhovovat příslušným předpisům (nesmí být v dosahu z vany, být přímo nad umyvadlem atp.), neměl by být stíněn třeba sušícím se prádlem, nebo koupající osobou a musí být napojitelný na el. energii, takové místo jsem u sebe nenašel a nějaký malý přenosný jsem zase nebyl schopen kvůli dispozici směřovat, kam bylo třeba.

Pokud Vám dispozice koupelny umožní realizovat obě možnosti, tak ventilátor (teplovzdušné vytápění) bych volil spíše do menších prostorů, zářič (sálavé vytápění) pak do velké koupelny, kde chcete dohřát jen nějaký pultík s vaničkou. Pokud je vaše koupelna velmi studená, uvažoval bych o jejím vytápění i s ohledem na možnosti vzniku plísní a ze stejného důvodu bych dbal na její větrání.
Odpovídá:  Ing. Petr Chmel* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk