Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.6.14 / dotaz č. 49101
Prodávám vesnickou obytnou zemědělskou usedlost původně starší jak 100 let, před 50 lety rekonstruovaná obytná část. Vytápění je klasické kamna na dřevo na přitápění akumulační kamna. DOTAZ - potřebuji PRUKAZ energetické náročnosti, prodávaný objekt se nachází v Kunvaldě, okr. Ústí nad Orlicí.Děkuji za odpověd. 19.6.2014.
Děkuji za dotaz.
Povinnost zajištění průkazu energetické náročnosti ukládá vlastníkovi zákon č. 406/2000 Sb. v aktuálním znění § 7a, který byl pozměněn zákonem č. 318/2012 Sb.
Ze znění zákona mimo jiné vyplývá, kdy se povinnost zpracování průkazu energetické náročnosti budovy vlastníka netýká. Pro Váš dotaz jsou důležité především tato ustanovení:
Pokud je Vaše nemovitost zapsána jako zemědělská usedlost, pak rozhoduje roční spotřeba energie. Pokud je tato spotřeba nižší než 700 GJ-není průkazu třeba.
Rovněž průkaz není potřeba, jestliže je Váš objekt menší než 50m2 energeticky vztažné plochy, přičemž celkovou energeticky vztažnou plochou [je] vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy. Což ale nepředpokládám.
Pokud je ale Vaše nemovitost zapsána v katastru nemovitostí jako objekt bydlení, pak by povinnost zpracování průkazu nastala.