Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.6.14 / dotaz č. 49103
Dobrý den,
bytové družstvo nechalo v r.2011/12 zateplit dům dle projektu vypracovaného v r. 2010 (střecha, stěny a částečná výměna oken+hlavní dveře).Družstvo obdrželo na projekt a zateplení v r.2012 dotaci v rámci programu ZÚ. Následně jsme nechali vypracovat PENB a obdrželi jsme, že dům spadá do třídy D-Nevyhovující. Toto sdělení nás nemile překvapilo. Je to možné? Vše je podle projektu ZÚ a přesto nevyhovovat?
Děkuji za odpověď
Vážená paní,
je docela dobře možné, že váš dům zateplený podle návrhu z roku 2011 nevyhovuje požadavkům na energetickou náročnost z roku 2013. Započítává se nejen kvalita zateplení, ale i spotřeba na ohřev vody, osvětlení a případně i další. Úroveň současného zateplení a požadavky si můžete v PENB zkontrolovat v tabulce A1 - zde bude nejlépe vidět, jestli zateplení vyhovuje nebo ne. Obvykle vyhovují (zateplené) stěny, ale už nemusí vyhovovat střecha, strop nad nevytápěným podlažím nebo okna.
Požádejte svého zpracovatele PENB aby vám vysvětlil, proč dům nevyhovuje.
Pokud máte pochybnosti o kvalitě zpracování PENB, požádejte Státní energetickou inspekci o kontrolu, za špatně zpracovaný PENB může zpracovatel (nikoli vy) dostat od SEI pokutu.
Kontakt: Státní energetická inspekce, Územní inspektorát pro Hlavní Město Prahu a Středočeský kraj, Legerova 49, 120 00 Praha 2
Tel: 221 102 111, E-mail:posta@sei.gov.cz

Z toho, že váš dům je v kategorii D pro vás nevyplývá žádná povinnost - zateplení, výměny oken a podobně. Jde jen o spotřebitelskou informaci pro majitele bytů a pro případné zájemce o koupi nebo pronájem bytů.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný