Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.9.14 / dotaz č. 50756
Dobry den,
zamýšlím prodej bytu v OV, ktery je soucasti bytoveho domu. Dotazovala jsem se SVJ, zda je vyhotoven PENB pro nas dum, ktery bych prilozila ke kupni smlouve. Bylo mi receno, ze SVJ zadny PENB zatim nema. Do roku 2016 sice je mozne dolozit jen faktury za energie za uplynula tri obdobi.. co kdyz vsak kupec bytu bude trvat na stitku, popr. ho bude chtit dolozit do 3 let po prodeji bytu? Pak uz dolozene faktury za energie nestaci? Jde to nejak osetrit v kupni smlouve, ze novemu majiteli budou stacit jen faktury za energie (aby pozdeji nepozadoval PENB) ?
Co kdyz SVJ odmitne zaplatit vyhotoveni PENB pro dum? Nebo ma SVJ povinnost zadosti vlastnika bytu o PENB vyhovet? Nebo to bude pro SVJ povinne az od urciteho roku dle m2 domu?
Jak tedy mam postupovat?
Moc dekuji.
Dobrý den

Děkujeme za dotaz.

Provozovatelé bytových domů ( ve Vašem případě ) SVJ mají povinnost zpracovat PENB dle zákona do určitého data, které je odstupňované dle plochy dotyčného domu:

nad 1 500 m2 od 1.1. 2015
nad 1 000 m2 od 1.1. 2017
do 1 000 m2 od 1.1. 2019

Průkaz pak pro bytový dům bude vypracováván pro dům jako celek. Resp. každý byt nebude mít svůj vlastní specifický průkaz, ale bude jeden souhrnný pro celý dům. ( je možné, že dojde ještě k nějaké drobné úpravě prováděcích předpisů, ale s největší pravděpodobnosti budou průkazy vypadat takto)

Pro většinu obytných domů budou tedy potřeba od začátku roku 2015.

Zda může kupující vyžadovat v takovéto situaci doložení PENB do tří let, je spíše otázka na právníka. Dle mého právnického povědomí, je nutno se řídit zákony a předpisy platnými v době podpisu. Tedy, není-li nutno ho ze zákona doložit v době podpisu, není možné ho vyžadovat v budoucnu.

Budete-li prodávat byt letos není PENB k prodeji třeba a stačí pouze ony faktury za energii. S budoucím kupujícím podepsat smlouvu dle novelizovaného občanského zákoníku. Předání peněz pak doporučuji přes notářskou úschovu. ( ale to už možná zabíhám od tématu)
Pokud bude kupec trvat na PENB, nemá na něj ze zákona nárok. Na druhou stranu je možné ho nechat vypracovat a přičíst mu to k ceně kupní. ( bude se jednat odhadem o 3-5 tisíc)

Pokud by jste prodávala byt až příští rok a bydlíte v bytovém domě, který má větší plochu než 1500m2 ( vytápěná plocha všech pater ), budete PENB potřebovat a to už rovnou při inzerci, jinak se vystavujete riziku sankce. Průkaz si vyžádáte po SVJ, které má povinnost ho mít k 1.1.2015 zpracované.

Doufám že se mi povedlo odpovědět na Váš dotaz. Pokud by bylo třeba něco dopřesnit, dejte nám vědět.

S pozdravem
Ing. Petr Novotný




Odpovídá:  Ing. Petr Novotný* - EKIS Brno, Energ-servis tisk