Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.9.14 / dotaz č. 50984
Dobrý den,
kupuji rodinný dům cca 100 let starý. Realitní kancelář zastupující prodávajícího mi nechce nechat vyhotovit průkaz energetické náročnosti (PEN) a místo toho mi nabízí výpisy spotřeby energií za poslední 3 roky. PEN k tomuto domu zatím nikdy nebyl vyhotoven.

1. Mohou nahradit výpisy spotřeby energií PEN v případě rodinného domu?

2. Příští rok se chystám u tohoto domu pokládat novou střechu. Budu potřebovat PEN pro případné stavební povolení?

3. Potřebuji PEN od prodávajícího jen pro mou informaci o energetické náročnosti nebo bude PEN potřeba při jednání s úřady (katastr, stavební úřad,...)?

Děkuji.
Dobrý den
děkujeme za dotaz do střediska energetického poradenství EKIS.
Odpovědi na Vaše dotazy:
1. Prodávající je povinnen PENB dodat. V případě, že jej nedodá, ve Vašem případě bych např. doporučoval toto dopsat do Kupní smlouvy, že na výslovné upozornění Kupujícího, Prodávající PENB nedodal.
2. PENB by měl být přílohou ohlášení stavby / stavebního povolení úměrně k povaze prováděných opatření. Pokud se bude měnit energetická náročnost objektu (protože dojde např. k zateplení střechy), měl by být PENB součástí dokumentace.
3. Myslím, že je zodpovězeno v 1. a 2. odpovědi.
Neznám podrobně stav objektu a Vaše záměry, ale lze předpokládat, že u takto starého objektu budete (byť postupně) provádět komplexní rekonstrukci objektu, jejíž součástí bude i zlepšení tepelně-izolačních vlastností stavby a změna technologického vybavení stavby pro vytápění, ohřev TV apod. Pro tyto účely bych doporučoval zpracovat projektovou dokumentaci včetně eneregetického posouzení (jehož výstupem mohou být varianty zateplení objektu - rozvaha ekonomické návratnosti apod. ale také PENB). Pokud se domluvíte s prodávajícím, můžete se o náklady na energetické posouzení (pro Vás) a PENB (pro potřeby prodávajícího) vzájemně podělit. Aktuálně je navíc platná výzva v programu Nová Zelená úsporám 2014, kde můžete čerpat dotaci na zateplení objektu (30-55% investičních nákladů uznatelných), ale také na nový zdroj vytápění a ohřevu TV, solární systém apod. Žádost o dotaci je založena právě na energetickém modelu stavby. Mohu Vám v této věci nabídnout bezplatnou konzultaci na místě stavby nebo u nás v kanceláři. S pozdravem
J. TOKAR, tel 775 70 70 15
Odpovídá:  Ing. Jiří Tokar* - EKIS Česká Lípa tisk