Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.10.14 / dotaz č. 52274
Dobrý den
Prosím o radu.
V projektu UT máme navrženo tepelné čerpadlo vzduch-voda IVT AIR90 o topném výkonu 8,8 kW a elektrickém příkonu 2,4 kW. a ohřev TUV je prováděn jednotkou IVT 290 A/W. Z důvodu vysokých pořizovacích nákladů zvažujeme vytápět elektrokotlem. Tepelná ztráta objektu je 7,6 kW, budeme mít podlahové vytápění. Netušíme zda elektrokotel, který byl navrhnut dodavatelskou firmou je vhodný, jedná se o Elektrokotel Cosmo THERM E 9 kW (výkon 1,5-9kw) a TUV bude ohřívána zásobníkem Dražice OKC 160 S 2,2kw. Chci se zeptat zda tato alternativa je vhodná, zda má elektrokotel dostatečný výkon a zda je lepší když elektrokotel je využit pouze pro podlahové vytápění a TUV je ohřívána zvlášť, nebo zda je lepší když elektrokotel ohřívá obojí TUV i podlahovku. Předem vám velmi děkuji za odpověď.
Vážená paní,
pokud je ztráta vašeho domu 7,6 kW, měl by vám kotel s výkonem 9 kW stačit. Většinu roku budete potřebovat nižší výkon; i pro období nejnižších teplot by vám měl stačit výkon 7,6 kW.
Proberte se svým projektantem, zda neinstalovat místo teplovodního podlahového vytápění elektrické přímotopné podlahové vytápění (např. topné rohože). Bude to podstatně levnější.
Upozorňujeme, že pokud budete mít v projektu vytápění elektrokotlem, nemůžete dostat stavební povolení - váš dům nesplní požadavek na spotřebu primární energie podle Průkazu energetické náročnosti budovy. Tento problém byste měla řešit s vaším projektantem.
Při použití elektřiny je vhodnější ohřívat vodu v samostatném bojleru. Pokud by se voda ohřívala kotlem, budete mít větší ztráty. Pouze v případě, že by vám distributor elektřiny (PRE nebo ČEZ) nepovolil dostatečně kapacitní přípojku elektřiny, bylo by nutné zvolit ohřev vody elektrokotlem. Vzhledem k nízkým výkonům to není pravděpodobné.

Přejeme hodně úspěchů se stavbou!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk