Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.10.14 / dotaz č. 52563
Dobrý den,potřebuji vyměnit starý plynový kotel, který slouží k vytápění domu i ohřevu teplé vody. Kotel zn.Vailant je z roku 1994.Vzhledem k různým názorům v různých internetových diskusích si Vás dovoluji oslovit s prosbou o tipy na vhodný kotel. Dům je dvoupodlažní, z roku 1938, nová okna, nová střecha, jinak nezateplený, obytná plocha v přízemí cca 110 m2, v prvním patře cca 60 m2.Zásadní rekonstrukce domu se nechystá. Děkuji za odpověď.
Hezký den,

z vašeho dotazu a podaných informací nelze poradit jaký plynový kotel a o jakém výkonu by byl pro vás nejvhodnější. Obecně lze jenom říci, že je vhodné vycházet buď z již nabytých zkušeností se stávajícím kotlem (zda jeho výkon byl optimální, či optimálně seřízen, zda vám vyhovoval způsob ohřevu vody, jaká byla zpravidla teplota topné vody na vytápění a pod.). Také může být pro vás důležitý způsob napojení kotle na stávající rozvod plynu, vody, topení, elektřiny, termostatu, ve smyslu co nejmenších úprav a nekomplikované montáže.

Doporučuji vám proto oslovit projektanta vytápění. Ten by vám měl umět nejlépe poradit, jaký typ plynového kotle bude pro vás nejvhodnější.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk