Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.11.14 / dotaz č. 53173
Koupil jsem řadový RD postavený před cca 30 lety. V rámci rekonstrukce budeme provádět výměnu oken a dům není zatím nijak zateplen. Orientace domu je severo-jižní. Dům je umístěn na konci řady, a tedy k východní zdi již nepřiléhá další dům. Jedná so o 3 podlažní dům ve svahu. Z ulice se vchází po několika schodech do 2. podlaží, přičemž 1. podlaží je z tohoto pohledu suterén, kde je bytová jednotka 2+1 s vlastní koupelnou + WC a okny do zahrady. Ve stejném podlaží je také sklep a kotelna. V prvním nadzemním podlaží je kuchyň a obývací pokoj s jídelním koutem + WC. Konečně v 3. podlaží jsou 3 pokoje a koupelna + WC.

Stávající vytápění je tvořeno starým elektrickým kotlem, litinovými radiátory a topný okruh je bez oběhového čerpadla. Ohřev teplé vody je realizován elektrickými bojlery. Vzhledem k tomu, že je do domu zaveden plyn, chtěl bych starý kotel nahradit plynovým kotlem. S tím jsou spojeny následující mé otázky.

Předpokládám použití kondenzačního kotle. Je zde něco, proč by v tomto případě byl kondenzační kotel nevhodný (a to i s ohledem na dále popsané úvahy o vytápění a ohřevu teplé vody)?

Z hlediska tepelného komfortu jsem se zamýšlel nad přidáním podlahového topení v 2. podlaží, ale nevím, zda je takové topení vůbec rozumně slučitelné s těmi litinovými radiátory, kde se jedná o zcela odlišné teploty resp. teplotní spády, se kterými se pracuje. Je to vůbec skloubitelné, aby z toho nevznikl špatně fungující „kočkopes“?

Další otázka míří k ohřevu teplé vody. Kotel by měl být umístěn v 1. podlaží (sklep) a protože koupelna v bytové jednotce v 1. podlaží nebude příliš využívána, bude hlavní odběrné místo teplé vody v koupelně ve 3. podlaží, následované kuchyní ve 2. podlaží. Pokud bych počítal s tím, že uvedený plynový kotel bude ohřívat i teplou vodu a tedy zásobník bude umístěn v 1. podlaží, nebudou ztráty tepla způsobené vedením do 3. podlaží příliš velké? Nebylo by lepší mít tedy např. elektrický bojler ve 3. podlaží? Nebo existují i jiné varianty?
Vážený pane,
pokud chcete přejít na topení plynem, je obvykle lepší použít kondenzační kotel. Vysoká účinnost kotle se nejvíce projevuje v případě, že výstupní teplota vody z kotle není více než 60°C. Pokud chcete zachovat stávající samotížný systém, budete kotel provozovat na vyšší teploty a kondenzační efekt se moc neprojeví. Kondenzační kotel umí pracovat i s vyššími teplotami, ale s účinností, která odpovídá běžnému kotli.

Kombinovat radiátory s podlahovým topením je možné, chce to ale smyčku pro podlahovku osadit směšovacím ventilem, který do topení bude pouštět vodu s teplotou cca 40°C. Z hygienických důvodů by povrchová teplota podlahového topení neměla přesáhnout 29°C (v koupelně a na chodbách může být až 35°C). Tato smyčka musí mít oběhové čerpadlo - na samotíž vám to fungovat nebude (tlaková ztráta v potrubí podlahovky je příliš velká). Rovněž kotel potřebuje obvykle oběhové čerpadlo (běžně je čerpadlo vestavěné v kotli). Zapojením oběhového čerpadla kotle a případně dalšího čerpadla do stávajícího samotížného systému se to celé začne možná chovat úplně jinak, než jste byl zvyklý. Někdo to bude topit více než dřív, jinde třeba méně.

Doporučil bych vám zvážit celkovou rekonstrukci rozvodů topení v domě. Bylo by dobré, aby každé podlaží mělo samostatný okruh, můžete tak vytápět každou část domu podle potřeby, nezávisle na ostatních. To by mělo zajistit i nižší spotřebu tepla. Litinové radiátory můžete zachovat, s kondenzačním kotlem mohou spolupracovat dobře. Důležité je provozovat topení s nízkým teplotním spádem (podlahové topení je proto ideální). Radiátory se dříve navrhovaly předimenzované, takže mohou dávat dostatečný výkon i při nižším teplotním spádu. Můžete si buď nechat celý systém přeprojektovat, nebo metodou pokus-omyl najít správný provozní režim. Pokud dům později zateplíte, můžete nastavit ještě nižší teplotní spád, takže kondenzační efekt využijete lépe. .

Jestliže bude kotel ohřívat teplou vodu, zvažte vybudování cirkulačního rozvodu teplé vody (s vlastním oběhovým čerpadlem). Zkrátí se tak doba čekání na teplou vodu ve vyšších patrech; vzrostou ovšem ztráty v potrubí. Zajímavým řešením je třeba ovládání oběhového čerpadla podle využití koupelny. Třeba při rozsvícení v koupelně se čerpadlo zapne a přivede teplou vodu k bateriím, jinak voda v potrubí necirkuluje.

Nezapomeňte, že při zrušení el. přímotopného kotle vám může ČEZ změnit sazbu pro odběr elektřiny. Tím se vám zvýší náklady na provoz elektrospotřebičů. Protože se připravuje zvýšení stálých plateb "za jistič", vyplatí se vám prověřit s elektrospecialistou potřebnou velikost jističe a vyměnit ho případně za menší. Změnu plateb si můžete porovnat třeba zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info

Přejeme hodně úspěchů!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk