Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.11.14 / dotaz č. 53659
Dobrý den mám dotaz ohledně topení v panelovém domě.Před pár dny vše topilo dobře,ale ted mám teplé trubky i kolem ventilu,ale jsou teplé jen třeba jen čtyři články a zbytek je studený.A ještě slyším takové proudění vody v trubkách.Děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
Z popisu zhoršené funkce topného tělesa je zřejmé, že je narušen oběh vody v topné soustavě, zejména v topném tělese. Tento stav může být způsoben několika vlivy. Jako nejpravděpodobnější jsou:
- topné těleso je zavzdušněno. Závadu odstraníme odvzdušněním tělesa odvzdušňovacím ventilkem na konci tělesa (pokud je instalován).
- topné těleso je zaneseno nečistotami, které brání v průtoku otopné vody tělesem. Tato závada se obvykle vyskytuje u nejníže instalovaných topných těles. Pak je nutno topnou soustavu propláchnout.
- zanesení termoregulačního ventilu nečistotami. Bude nutné jeho vyčištění, případně výměna.
- došlo k narušení průtoků topnou soustavou. K tomu může dojít výměnou některého z topných těles za těleso jiného typu nebo jiného výkonu, nebo nekvalifikovaným zásahem některého z odběratelů do topné soustavy. Pak je nutno požádat odbornou firmu o seřízení tlakových poměrů a průtoků v otopné soustavě podle hodnot uvedených v projektu.
- porucha oběhového čerpadla, možné jeho zanesení nečistotami. Nutná prohlídka čerpadla a ověření jeho funkce, případně vyčištění topné soustavy.
O uvedené závadě je nutno informovat majitele objektu a pokud nepomůže odvzdušnění topného tělesa požádat o zjednání nápravy.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk