Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.11.14 / dotaz č. 53775
Dobrý den,

řeším zpracování PENB pro hasičskou stanici. Budovu vlastní město, ale nevím, zda při výpočtu PENB uvažovat tuto budovu jako budovu užívanou orgánem veřejné moci, s čímž jsou spojená doporučená opatření při zpracování PENB. Je někde seznam budov, které patří mezi budovy užívané orgánem veřejné moci? Předpokládám správně, že mezi tyto budovy patří úřady, policejní stanice, hasičská stanice a všechny budovy, kde úřaduje stát?Nemůžu najít definici nebo seznam takových budov. Děkuji moc za radu

Dobrý den,

zákon o hospodaření energií zahrnuje pod pojmem „orgán veřejné moci“ také subjekty zřízené orgány veřejné moci. V tomto označení je důležité slovo „zřízené“ (tedy nikoliv založené). Zřizují se např. příspěvkové organizace, veřejné výzkumné instituce (v. v. i.). Jejich zřizovateli jsou zpravidla organizační složky státu nebo územní samosprávné celky. O vzniku takové instituce vydá zřizovatel zřizovací listinu. Postavení příspěvkových organizací upravuje zákon o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. Příspěvkové organizace jsou veřejnoprávními neziskovými organizacemi, zřízenými k plnění úkolů ve veřejném zájmu. Jsou to např. školy, nemocnice, léčebny, muzea, galerie, knihovny, divadla. Veřejná výzkumná instituce může být zřízena Českou republikou nebo územním samosprávným celkem; jménem České republiky plní funkci zřizovatele veřejné výzkumné instituce ministerstvo, jiný ústřední orgán státní správy nebo Akademie věd České republiky v postavení organizačních složek České republiky.

Pokud jde o PENB, doporučená opatření a posouzení alternativních systémů (při zdroji nad 200 kW) se provádí při větší změně dokončené budovy. Platí to pro všechny budovy, na které se vztahuje posouzení energetické náročnosti budovy. Nevztahuje se na stávající budovy.

S pozdravem
HB
Odpovídá:  Ing. Helena Bellingová* - EKIS Liberec tisk