Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.14 / dotaz č. 53816
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak postupovat při zpracování Průkazu ENB.
Jedná se o 2 objekty s jedním č.p. propojené nevytápěnou chodbou:
- původní objekt (1NP - Mateřská škola, 2NP - obecní úřad) + temperované schodiště
- nová přístavba (jídelna + kuchyně pro MŠ)
Vzhledem k rozdílnému účelu využití objekt bude při výpočtu rozdělen na zóny (1.zóna MŠ v 1NP, 2.zóna úřad ve 2NP, 3.zóna temperované schodiště, 4.zóna jídelna)
U původního objektu dojde k rekonstrukci střechy, výměně otvorových výplní a zateplení obálky budovy. Přístavba bude zcela nová, bez žádné původní konstrukce.

Dle vyhlášky 78/2013Sb. § 6, odstavec (3) - Přístavba a nástavba navyšující původní energeticky vztažnou plochu o více než 25% se považuje při stanovení referenčních hodnot ukazatelů energetické náročnosti budovy na novou budovu.
Lze PENB vypracovat tak, že zóny 1, 2 a 3 budou hodnoceny jako větší změna stavby a zónu 4 jako novou budovu, nebo musí být celý komplex objektů hodnocen jako nová budova?
Při stavebním řízení bude požadováno kladné stanovisko SEI.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

pro rekonstrukce (tedy větší změny budov) a novostavby platí dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov rozdílné požadavky. Jak jste zmínila z pohledu vyhlášky dle §6 je i přístavba navyšující původní energeticky vztažnou plochu považována za novostavbu.

Některé program umožňují zadání a hodnocení jednotlivých zón samostatně. Toto se však neprojeví ve výsledném protokolu dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. Proto bych doporučila zpracovat Průkazy dva - jeden na větší změnu dokončené budovy (tedy MŠ, úřad a schodiště, které budou rekonstruovány) a jeden pro novostavbu - tedy jídelnu a kuchyni. Jen tak lze průkazem doložit plnění požadavků energetické náročnosti. Část přístavby by pak měla mít i kladné stanovisko SEI a posouzení technické, ekonomické a ekologické proveditelnosti alternativních systémů dodávek energie.
Odpovídá:  Ing. Lucie Kochová* - EKIS Praha Enviros tisk