Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.14 / dotaz č. 53819
Dobrý den,
zajímalo by mě zda mohu dostat pokutu od SEI - prodávám dům, mám průkaz a na inzerátu uvádím potřebné údaje. Ale některé realitní kanceláře bez mého vědomí nebo souhlasu inzerují prodej bez uvedení patřičných údajů. Podle zákona je povinnen údaje uveřejňovat vlastník nikoliv prodávající. Kdo by případně mohl dostat pokutu?

Předem děkuji za odpověď.
Vážená paní,
vaše otázka je spíše pro právníka než pro energetického specialistu.

Podle zákona č. 406/2000 Sb. je vlastník budovy povinen : "zajistit uvedení ukazatelů energetické náročnosti uvedených v Průkazu v informačních a reklamních materiálech při prodeji budovy nebo ucelené části budovy" - viz § 7a odst. 2 d).

Měla byste tedy vaší realitní kanceláři předat údaje z Průkazu a smluvně ji zavázat, že budou tyto údaje v inzerci uvádět.

Domnívám se, že pokud některá realitka nabízí váš dům bez vašeho vědomí, nemůžete mít za jejich jednání odpovědnost. Pokud by vám SEI vyměřila pokutu, lze se bránit u soudu. V praxi to pokládám za nepravděpodobné, SEI nemá mnoho kapacit na tyto kontroly. V prvním čtvrtletí 2014 provedla 15 kontrol, což je vzhledem k počtu zpracovávaných Průkazů (tisíce) dost malé číslo. Pro vás je důležité, že Průkaz máte a můžete ho zájemci o nemovitost předložit.

Přejeme hezký den!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk