Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.14 / dotaz č. 53824
Dobrý den, máme v plánu pořídit si dřevostavbu RD Rýmařov Solo 105, přizemí a 1 patro je celkem cca plocha 170m2, máme v plánu podlahové vytápění v obou patrech, rekuperaci, součinitel prostupu tepla střechy je U = 0,17 W/m2.K, obvodových zdí 0,16 (po doplnění extra izolace 0,14) ... současně řešíme jakým zvolit způsob vytápění a ohřevu vody - plynový kondenzační kotel x elektrokotel x tepelné čerpadlo ? vyplatí se nám investovat do solárních panelů, či termodynamických (návratnost investice?). Chtěl jsem Vás poprosit jaký způsob či kombinaci zvolit. Děkuji za odpověd. Bude-li to možné, rád využil možnost osobní schůzky.
Dobrý den,
z vašeho popisu vyplývá, že se jedná nejspíše o RD ve standartu pasivního domu. V tom případě je spotřeba energie na vytápění velmi nízká a většinou se nevyplatí investovat do složitých technologií typu tepelné čerpadlo, nebo kondenzační kotel.
V těchto budovách většinou vyhovuje el. přímotop, případně s akumulační nádrží. V tomto případě je potom vhodné investovat více prostředků do systému na přípravu TV, která je větší spotřebou energie než vytápění. Je vhodné instalovat sluneční kolektory pro ohřev TV.
Je samozřejmě možné oba systémy spojit, pořídit např. kondenzační plynový kotel a využívat ho na vytápění i ohřev TV. Takto používat TČ příliš nedoporučuji, případně pouze s následným dohřevem na vyšší teplotu TV, protože TČ většinou pracují s uspokojivým faktorem do teplot 40 - 45 °C. To pro běžnou TV nedostačuje. V případě použití kond. kotle nebo TČ už většinou není ekonomicky hospodárné pořizovat solární panely.
S pozdravem L. Prokop
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE
Téma:  Vytápění
tisk