Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.12.14 / dotaz č. 53840
Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu, jak správně nastavit teplotu kotle a kam umístit bezdrátový termost/nebo ho vůbec nepoužívat.

Mám rodinný dům, kde mám kondenzační kotel Protherm Panther Condens a v polovině (ložnice, dětský pokoj a pracovna) radiátory a v druhé (kuchyně, obývák, chodba a koupelna) podlahové topení.

Rád bych se zeptal, jak ideálně nastavit teplotu kotle, kam případně umístit termostat (bezdrátový) nebo zda používat pouze kotlový termostat.
Dle mého názoru by bylo nejlepší aby kotel běžel neustále na "malou" teplotu aby podlahovka nevychladla.

Moje obavy:
---------------------
Pokud umístím termostat např. někam do pokoje s radiátorem, tak při nastavené teplotě na termostatu kotel vypne, podlahovka vychladne a možná se ani nestačí dostatečně nahřát než opět teplota v pokoji dosáhne požadované a kotel opět vypne.

Předem děkuji za odpověd.
Dobrý den,
omlouvám se za zpožděšní s odpovědí na Váš dotaz.

Regulační termostat nikdy neumisťujte do míst, kde nemůže přirozeně proudit vzduch. Takováto místa jsou typicky v rozích místností, těsně vedle nábytku nebo místa krytá záclonou nebo jiným předmětem. Kolem termostatu by měl přirozeně proudit vzduch, nikoli však nuceně například od klimatizací, otevřených oken nebo topného tělesa. Nejvhodnější pro instalaci je protější stěna oken a topných těles. Termostat tak bude reagovat na teplotu v místnosti, aniž by ho ovlivnilo právě zapnuté topení nebo krátkodobě otevřené okno. Termostat se běžně instaluje do výšky obličeje dospělé osoby, která ho bude používat.

Nevhodná místa k instalaci termostatu jsou rohy místností, blízkost oken a dveří, blízkost topného tělesa, ísta zakrytá otevřenými dveřmi, místa zakrytá závěsem nebo záclonou,místa těsně vedle nábytku, blízkost klimatizace nebo ventilace, na polici nebo nad regál apod.
Doporučená místa k instalaci termostatu jsou protější stěna než jsou topná tělesa, volná stěna bez nábytku, výška obličeje dospělé osoby apod.

Tepelnou setrvačnost zajišťuje jak podlahový systém, ale i zdivo domu, proto je nutné zvolit systém dvou na sobě nezávislých topných okruhů se samostatnými termostaty.
Kotel by měl být vybaven jednak ekvitermní regulací, která nejlépe zajišťuje provoz kotle při nízkém vytížení, jednak systémem pro sledováním provozních stavů (teplot oběhové vody a spalin). Pro dosahování vysoké provozní účinnosti kondenzačního kotle je provozovat kotel a tepelnou soustavu tak, aby kotel pracoval s nejnižším vytížením. Proto musí být vhodně navrženo jak zapojení kotle a tepelné soustavy, tak způsob řízení výkonu a hydraulických poměrů.

S pozdravem
Ing. D. Staněk
Odpovídá:  Ing. Dan Staněk* - EKIS Kolín
Téma:  Vytápění
tisk