Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.14 / dotaz č. 53850
Dobrý den, může stavební úřad požadovat k žádosti o stavební povolení týkajícího se změny vytápění stávajícího objektu spočívající v náhradě dožilé elektrokotelny z r.1980 kotli na tuhá paliva stejného jmenovitého výkonu splňující emisní limity k již doloženým kladným závazným stanoviskům dotčených orgánů v oblasti ochrany ovzduší, hygieny, PBŘ a CHKO ještě navíc výpočet tepelných ztrát celého objektu, když nedochází změnou způsobu vytápění k žádným změnám v tepelných ztrátách objektu ?
Děkuji za odpověď
Vážený pane tazateli,
zde se nejedná o "větší změnu dokončené budovy" jak definuje zákon 406/2000Sb. ve své novele 318/2012Sb. v §2, odst.1 písm. s). K tomu se uvádí v této novele, cituji §7, odst 3.: " V případě jiné než větší změny dokončené budovy nebo větší zm. dok.bud., při které se se dokládají požadavky na snížení energ. náročnosti pro měněné stavební prvky obálky budovy nebo technické systémy, a která je provedena do 10 let od vyhotovení Průkazu energetické náročn. bud., jsou vlastník budovy nebo SVJ povinni plnit požadavky na energ. náročnost bud. podle prov. právn. předpisu (vyhl. 78/2013Sb.) pro měněné stavební prvky obálky nebo měněné technické systémy .... to doloží kopií dokladů, které se vztahují k měněným prvkům obálky nebo techn. systémům..."

Vyhl. 78/2013Sb. požaduje v tomto případě doložit splnění požadavků dle Přílohy 1, tab. 3 - zde požadováno doložení min. účinnosti zdroje tepla větší než 80%.

Nevím o jakou budovu se dle Vašeho popisu jedná, ale v tomto řízení by tedy měl být zřejmě doložen pouze uvedený požadavek.
Zákon ovšem obsahuje i další povinnosti, které mohou být aktuální - např. pokud se jedná o budovu užívanou orgánem veřejné moci nebo bytovou či administrativní budovu s energeticky vztažnou plochou přesahující hodnoty dle znění zákona v §7a. (povinnost pro stavebníka, vlastníka či SVJ).

Snad by bylo také vhodné zjistit na SÚ dle jakého konkrétního ustanovení ve svých požadavcích postupuje.

Za EKIS Liberec Zdeněk Havlát, poradce
Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec
Téma:  Legislativa
tisk