Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.12.14 / dotaz č. 54379
Dobrý den. Řeším spor se stavebním úřadem, který vyžaduje dodání PENB na novostavbu garáží a skladu pro výrobní firmu. Garáže a sklad tvoří jeden samostatný přízemní objekt bez vytápění a s přirozeným větráním. Jedinou spotřebovávanou energií je elektrická energie pro osvětlení. Pobyt osob bude jen občasný (výjezd/parkování nákladních vozidel, "návštěva" skladu).
Podle zák.406/2000Sb, §7 odst.5e) nemusí být plněny požadavky na energetickou náročnost. Ale musí být v tomto případě vypracován PENB, když v objektu nedochází k úpravě vnitřního prostředí?
Dobrý den,
pokud váš objekt spadá mezi průmyslové, výrobní a dílenské provozy do spotřeby energie 700 GJ dle zák. 406/2000Sb. §7 odst. 5, písm. e) nemusí být splněny požadavky na energetickou náročnost budovy dle odst 1 až 3 §7.
Zároveň se podle §7a odst. 5 nevstahuje povinnost zajistit zpracování PENB.

Pokud se jedná o jiný objekt, záleží na energeticky vztažné ploše.
se zákona 406/2000Sb ani vyhlášky 78/2013, není jednoznačné zda se za úpravu vnitřního prostředí nepovažuje (pouze) osvětlení na požadovanou úroveň.

Energeticky vztažná plocha je definovaná v zak. 406/2000Sb. §2 odst.1, písm. r)
celkovou energeticky vztažnou plochou vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy.

Vnitřní prostředí definuje vyhláška 78/2013 Sb. §2 písm. d)
vnitřním prostředím prostředí uvnitř zóny, které je definováno návrhovými hodnotami teploty, relativní vlhkosti vzduchu a objemového toku výměny vzduchu, případně rychlostí proudění vnitřního vzduchu a požadované intenzity osvětlení uvnitř zóny,

Pro bližší právní výklad se obraťte na Ministerstvo průmyslu a obchodu. www.mpo.cz

S pozdravem

Guniš
Odpovídá:  Ing. Ondřej Guniš* - EKIS Ostrava KEA tisk