Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.14 / dotaz č. 54475
Dobrý den,
četl jsem Váši odpověď ohledně rozúčtování tepla v bytové jednotce (pouze základní složka - OK) při odpojených radiátorech - můžete mi sdělit jaký je rozdíl v chování hydraulického systému v případě, že jsou radiátory odpojeny a nebo trvale uzavřeny uzavíracími armaturami celý rok (když i zavřou najednou všichni - přepouštěcí armatury na dp) a jak se změní náklady ostatních, když teoreticky budu vytápět elektřinou a udržovat úmyslně vnitřní teplotu např. 26°C. To mě hlava nebere.
S pozdravem
Vážený pane,
děkuji za váš dotaz.
Pokud dojde k odpojení radiátorů, resp. jejich trvalému uzavření, aniž by došlo k nějaké další úpravě v systému ÚT, zvýší se tlak v soustavě. To může vést k tomu, že termostatické ventily nebudou schopny plnit regulační funkci - jejich kuželku tlak vody trvale přetlačí a těleso bude topit i když by nemělo. Dojde tedy k vyšší spotřebě tepla. Jiným efektem může být "klepání" ventilů, kdy tlak vody přetlačí pružinu ventilu jen na okamžik, dojde k poklesu tlaku a pružina zase ventil s cvaknutím uzavře. To může probíhat několikrát za minutu a hluk se v ocelovém potrubí dobře šíří.
Tento problém lze odstranit úpravou systému, třeba instalaci oběhového čerpadla - to stojí peníze a proto by s odpojením těles měli souhlasit všichni majitelé bytů v domě, protože to zaplatí.
Odpojením těles a zvýšením tlaku dojde i ke zvýšení průtoku vody v tělesech, což zvýší jejich výkon. Pokud jsou na radiátorech instalovány indikátory spotřeby tepla, které jsou nastaveny na určitý výkon tělesa, bude docházet ke zkreslení náměru. Z toho důvodu je vhodné při odpojení bytu přepočítat celkový výkon otopné soustavy a upravit koeficienty pro rozúčtování tepla. Případně zvolit jiný systém "měření" spotřeby tepla, což si obvykle vyžádá nějaké náklady.
Pokud budete v bytě topit třeba elektřinou a teplota v bytě bude obdobná jako v sousedních bytech, nezmění se tok tepla mezi byty. V ceně tepla jsou zahrnuty obvykle i náklady na provoz systému (revize, opravy, elektřina pro pohon atd.). Tyto náklady se budou rozpočítávat na méně bytů, což ostatním zvýší náklady. I když toto zvýšení není vysoké, měli by s ním souhlasit - např. za dodržení podmínky, že budete i nadále platit základní složku tepla.
Samozřejmě pokud bytem prochází stoupačky, i když jsou tělesa odpojena, stále je zde nějaký tepelný zisk. To je další důvod, proč zachovat platbu za základní složku.
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný