Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.12.14 / dotaz č. 54488
Dobry den, prodavam cca 100 let stary kamenny dum ve spatnem stavu (pouze nova stresni krytina) a dozvedel jsem se, ze pokud neni v dome vybudovana technologie na vytapeni (konkretne chybi kotel, ale je to pry i v pripade chybejicich topnych teles), neni nutne pri prodeji zhotovit Energeticky prukaz. Pry je to konkretne z duvodu, ze dum neni zpusobily k bydleni. Mel bych 3 otazky. Zda je to skutecne tak (nejlepe presne vyjadreni vyjimky), jak to mam presne dolozit (foto, prohlaseni apod.) a kde presne je tato vyjimka citovana. Velice dekuji.
Dobrý den,
vyhotovení Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) vyplývá ze zákona č. 406/2000 Sb. v platném znění . V §7a, odst. 2) je uvedena povinnost zajistit zpracování průkazu při prodeji budovy nebo ucelené části budovy. Předpokládám, že se jedná o rodinný či bytový dům a v tom případě je nutné nechat vypracovat PENB. Stav budovy tuto povinnost nijak nemění.
Děkuji za dotaz.

Doplnil bych odpověď vyjádřením MPO „Často kladené dotazy k zákonu č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií a odpovědi“ (https://www.mpo.cz/dokument120161.html)

41. Jak přistoupit k vybydleným objektům při jejich prodeji, kde záměrem kupujícího pozemek a objekt bude zřejmě odstraněn?
Ustanovení § 2 písm. p) týkající se základních pojmů uvádí, že budovou pro účely zákona č. 318/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií se rozumí nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí.
V případě, že se jedná o výše popsanou budovu, vyplývá povinnost vlastníkovi nemovitosti zpracovat PENB ze zákona. Další použití budovy zákon neupravuje.
V případě, že se jedná o budovu, která nesplňuje výše uvedenou podmínku (ruiny, objekt bez rozvodů topení), povinnost zajistit zpracování PENB vlastníkovi nemovitosti ze zákona nevyplývá.

--------
Nám, energetickým specialistům, nepřísluší výklad zákona. Proto bych vám doporučil obrátit se s vaším dotazem na SEI (Státní energetická inspekce), která má oprávnění provádět kontrolu PENBů a je tedy schopna sdělit jestli je nutné postupovat striktně podle zákona nebo podle vyjádření MPO.
Odpovídá:  Ing. Jiří Merhout - EKIS Most Středisko pro úspory energie
Téma:  Legislativa
tisk