Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.1.15 / dotaz č. 54489
Dobrý den.
Jsme ve společenství vlastníků bytových jednotek a máme vlastní plynovou kotelnu pro celý panelový dům. Předseda SVJ nám tvrdí , že žádné měřiče spotřeby tepla nepotřebujeme podle novely zákona 406/2000 , že v této novele je výjimka pro bytové domy s vlastní kotelnou, které si topí sami. Tvrdí nám , že stačí jen regulační ventily.
Má pravdu nebo ne?
Děkuji za odpověď.







Vážená paní, děkujeme za váš dotaz.
Povinnost "vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům" podle §7 zákona č. 406/2000 Sb. připouští výjimku pouze pro rodinné domy a chaty a chalupy. Rozhodně zde není výjimka podle typu kotelny nebo podle způsobu zásobování teplem.

Podle prováděcí vyhlášky k tomuto ustanovení pak platí, že měřiče se neinstalují tam, kde se neprovádí rozúčtování tepla. To může být třeba případ nájemních budov, kde jsou náklady na teplo zahrnuty do celkového nájmu a platí se bez ohledu na spotřebu. Typicky jde třeba o hotel, kde hosté neplatí podle toho, jestli se sprchovali 5 minut nebo 2 hodiny.

Pokud tedy ve vašem domě neprovádíte rozúčtování tepla a náklady na palivo a provoz kotelny rozdělujete mezi nájemníky třeba nějakým paušálem, pak měřiče mít nemusíte.

Povinnost instalovat termostatické ventily (nebo jinou obdobnou techniku) s výše uvedeným nijak nesouvisí. Obecně máte povinnost termostatické ventily instalovat, ovšem tato povinnost platí již několik let, takže předpokládáme že je instalovány máte. Výjimky jsou jen pro případy, kdy to technicky nejde (např. u některých systémů vytápění).

Přejeme příjemné bydlení!

F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk