Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.1.15 / dotaz č. 54502
Dobrý den, bydlíme v bytě 3+1 nacházejícím se v panelovém domě se dvěma vchody, čtrnácti byty a několika komerčními prostory. Nemovitost, včetně zastavěného pozemku a okolní parcely, je ve vlastnictví dvou spolumajitelů v poměru 50/50. Voda pro topný systém je přivedená z městské teplárny do kotelny v prostorách domu, odkud se reguluje přívod do obou vchodů a stupačkami pak do každé jednotky, kde lze na radiátorech termohlavicemi nastavit úroveň vytápění. V celém domě nejsou instalovány měřiče tepla, pouze v patě. Z té se podle plochy bytu každoročně odečítá spotřeba. Rád bych tedy věděl, zda pro majitele platí povinnost instalovat měřiče do každého bytu a na každý radiátor. Pokud ano, tak jaký typ a jak máme postupovat pokud tak doposud neučinili a do budoucna neučiní. Děkuji a jsem s pozdravem. Ale
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na vybavení bytů poměrovými měřiči tepla uvádím:
Povinnost instalace poměrových měřičů spotřeby tepla (indikátorů spotřeby) ukládá zákon, v tomto případě zákon č. 406/2000 Sb. ve znění zákona č. 318/2012 Sb. a to v § 7 odst. (4) písm. a):
(4) Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou dále povinni
a) vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem; konečný uživatel je povinen umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.
Podrobnosti týkající se instalace poměrových měřičů uvádí vyhláška MPO č. 194/2007 Sb.
Povinnost instalace poměrových měřičů ukládá zákon vlastníkům budovy. Pro Vás, jako konečné uživatele z tohoto nevyplývá žádná povinnost, mimo umožnění instalace, údržby a kontroly těchto přístrojů. Rovněž případné sankce za nesplnění ustanovení zákona se budou týkat pouze vlastníků budovy.
Výběr vhodného typu poměrových měřičů včetně montážní firmy a firmy, která bude v budoucnu údaje poměrových měřičů odečítat a vyhodnocovat je rovněž záležitostí pouze vlastníků budovy.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk