Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.1.15 / dotaz č. 54504
Dobrý den,

Otázka c.1: existuje dnes nějaký dotační titul na pořízení fotovoltaických panelu na střechu RD?

Otázka c.2: umožňuje ČEZ odkup energie z fotovoltaických RD v období nadprodukce (zejména letní měsíce, když se netopí) způsobem, laicky řečeno "obráceným otacivym pohybem elektroměru"?

Otázka c.3: tepelně izolační a akumulační schopnosti těžkých dřevostaveb (obvodové stěny z plných dřevěných hranolů síly á 30cm:lze parametry vůbec srovnávat s parametry cihelneho zdiva např. Heluz family 44cm, nebo jsou parametry výrazně horší?


Děkuji za odpověď, s pozdravem
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz. K jednotlivým bodům:
1. V současné době není žádný dotační titul na pořízení fotovoltaických panelů na rodinný domek. Určitou formou dotace je ceny vykupované el. energie, po splacení investice by měla fotovoltaická elektrárna přinášet zisk.
2. ČEZ i jiné společnosti vykupují el. energii z fotovoltaických elektráren na základě smlouvy, pokud to umožňují vlastnosti distribuční sítě. Dodávka do sítě je měřena samostatným elektroměrem.
3. tepelně-izolační vlastnosti dřeva (tl. 30 cm) a uváděných tvárnic Heluz family lze porovnat na př. podle tepelného odporu R m2/K.W. Tento je pro dřevěné trámy 30 cm R= 2, pro tvárnice Heluz family 44 2in1 R = 7,7 ; pro Heluz family 44 R= 5,8 m2/K.W. Tvárnice tedy mají oproti trámům 30 cm významně větší tepelný odpor.
Akumulační schopnosti obvodových stěn závisí na hmotnosti použitých materiálů. Vyjadřují se v J/kg.K. Obecně je schopnost tepelné akumulace u keramických materiálů vyšší než u dřeva.
Ing. Jar. Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk